Izbori prema zakonskim rješenjima i sa simbolima Kosova

Savjetnik premijera Kosova Hashima Thaçija, Bekim Qollaku, izjavio je da će se lokalni izbori na Kosovu održati prema zakonskim rješenjima Kosova i sa simbolima Kosova.

"Izjave (srpskih zvaničnika) su nerelevantne za svakoga ko ima elementarna znanja o sadržaju Sporazuma (o normalizaciji odnosa) između Kosova i Srbije... Sporazum se ne može smatrati i interpretirati kao statusno neutralan u odnosu na građane, odnosno državljane Kosova. U svim principima sporazuma koji se vežu sa sudstvo, policiju, izbore - precizira se da se sva ova pitanja regulišu u skladu sa kosovskim zakonima. To je istina o Sporazumu", rekao je Qollaku za portal “Express”.
Qollaku je naveo da Srbija ne može da se poziva na Sporazum o normalizaciji odnosa kako bi "tražila izgovor" da ometa kosovske Srbe da učestvuju na izborima.
"Što se tiče učešća kosovskih Srba na lokalnim izborima, mislim da institucije Kosova treba da stvore adekvatne uslove koji će omogućiti što šire učešće na izborima", kazao je Qollaku.
O izgledu glasačkih listića za lokalne izbore, Qollaku je rekao da odluku o tome treba da donese Centralna izborna komisija Kosova u kojoj su predstavnici svih parlamentarnih političkih partija. Takva odluka treba da bude u skladu sa interesima zemlje, rekao je Qollaku.
Qollaku je kao prvi savjetnik premijera Kosova Hashima Thaçija učestvovao na svim do sada održanim sastancima premijera Kosova i Srbije.
Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. novembar, a predstavnici kosovskih Srba još nisu donijeli odluku da li će izaći na te izbore ili će ih bojkotovati. Vlasti u Beogradu pozivaju Srbe da izađu na te izbore, čije je održavanje dogovoreno u okviru Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.