Šef misije EULEX-a i vršilac dužnosti regionalnog komandira razgovarali su o zajedničkoj operaciji u borbi protiv ilegalne sječe šuma, koju su jučer izveli Policija Kosova i EULEX.

Šef misije EULEX-a na Kosovu Bernd Borchardt sastao se s vršiocem dužnosti regionalnog komandira Nenadom Đurićem. Oni su razgovarali o radu Regionalnog komandnog tima kosovske policije i o izazovima za uspješan rad policije na sjeveru, saopšteno je iz EULEX-a.
Borchardt je istakao da EULEX nudi svoju ekspertizu i podršku novom policijskom timu na sjeveru. 
Operacija se sastojala od prikupljanja obavještajnih informacija i u vazduhu i na kopnu i predstavlja primjer udruživanja EULEX-ovih i napora policije u borbi protiv organizovanog kriminala. Operacija se sastojala od kopnenih elemenata kosovske policije uz podršku Odjeljenja za jačanje policije i Operativne grupe za Mitrovicu. Ova operacija je bila odgovor na zabrinutost lokalnog stanovništva u Leposaviću u vezi sa znatnom ekološkom i ekonomskom štetom, koja je prouzrokovana ilegalnom sječom šuma.
“Veoma mi je drago što sam se danas sastao sa g. Đurićem. Njegovi planovi da sarađuje sa zajednicom kako bi se istoj pružila bezbjednost i sigurnost su upravo ono što je sada najpotrebnije“, rekao je Borchardt.
Početkom avgusta EULEX je iz Prištine u Mitrovicu premjestio dodatne iskusne savjetnike, koji će pružiti podršku Regionalnom komandnom timu kosovske policije na sjeveru, a naročito vršiocu dužnosti regionalnog komandira Nenadu Đuriću. Oni će dopuniti aktivnosti nadgledanja, podučavanja i savjetovanja  na sjeveru i obezbjediće da misija ima dosljedan i “zajednički“ pristup na svim nivoima u okviru komandne strukture kosovske policije.