Situacija dovedena do konfuzije

Brza smjena oficira za vezu u Srbiji izazvala je kritike i od građana i od analitičara. Valdet Sadiku, bivši kosovski ambasador u Hrvatskoj, otpočeo je svoju novu funkciju na mjestu oficira za vezu u Beogradu, uz kritike od građana i analitičara koji kažu da ta situacija nije profesionalna.

Put ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije naišao je na prepreku kad je prvi kosovski oficir za vezu u Beogradu Lulzim Peci dao ostavku u roku od 48 sati nakon što je preuzeo dužnost, zbog neslaganja s premijerom Hashimom Thaçijem.

U svojoj pismenoj ostavci, Peci je izjavio da se ne slaže s Thaçijevim komentarima da će do pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije doći onda kad Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Ja sam uvjeren da je državna politika naše zemlje po pitanju pune normalizacije odnosa s Beogradom upravo priznavanje od strane Republike Srbije, ali izgleda da ta politika nije takva", izjavio je Peci.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova oštro je reagovalo na ostavku. "[Pecijev] jednodnevni boravak i momentalni povratak u Prištinu, kao i druga pitanja vezana za njegovo ponašanje ... nisu predstavili Republiku Kosovo dostojno", kaže se u njegovom saopštenju.

Građani su stavili ozbiljnost ministarstva prema toj situaciji pod upitnik.

"Naša vlada mora biti vrlo pažljiva s takvim stvarima, jer se radi o imidžu Kosova. Šta god da je to bilo, koji god da su razlozi ili objašnjenja za sve što se desilo s Lulzimom Pecijem, mi smo imali ambasadora koji je dao ostavku za par dana, a to ne izgleda baš previše ozbiljno", izjavila je za SETimes Teuta Qerimi iz Prištine.

Vilson Tunaj, koji također živi u Prištini, saglasio se s tim i rekao da je ta situacija dovela do konfuzije.

"Ako je Lulzim Peci bio tako loš, zašto su ga postavili?" kaže Tunaj. "Trebali bi biti mnogo ozbiljniji i profesionalniji kod takvih stvari."

Analitičari su se pridružili kritikama povodom tog obrta.

"Takav nivo neozbiljnosti nije se očekivao. Postavljanje oficira s Kosova u Beograd bilo je jedan od razumnih koraka koje je vlada Kosova poduzela u ovoj fazi pregovora i u pokušaju da normalizuje odnose između Kosova i Srbije. Stoga, ostavka gospodina Pecija je bila iznenađenje i pokazala zabrinutosti za diplomatski pristup Kosova", izjavio je za SETimes Petrit Zogaj, izvršni direktor kosovskog Pokreta Fol (Progovorimo).

Belul Beqaj, kosovski politički komentator i univerzitetski profesor, kaže da ova ostavka predstavlja lični i državni skandal.

"Ambasador predstavlja, afirmiše i štiti utvrđene interese državne politike. Stoga, ako se on nije saglasio sa službenim državnim politikama, bilo bi bolje da nije ni prihvatao takvu dužnost. ... To bi bilo mnogo bolje nego da je bio ambasador, pa napravio lični i državni skandal, iako sam ja saglasan s onim što je on (Peci) rekao", izjavio je Beqaj za SETimes.

Iz ministarstva vanjskih poslova je međutim rečeno da će misija ići dalje po planu, pod vodstvom Sadikua, koji je tu funkciju preuzeo u petak (21. juna).

"Ambasador Sadiku radio je u mnogim važnim međunarodnim organizacijama, ima dobro poznavanje regiona i bilateralnih pitanja sa Srbijom i nakon dobro obavljenog posla u Hrvatskoj, mi smo uvjereni da će on imati pozitivan uticaj na produbljivanje procesa normalizacije između dviju susjednih zemalja," izjavio je za SETimes zamjenik kosovskog ministra vanjskih poslova Petrit Selimi.

Ta situacija izgleda da nije imala nekog velikog efekta u Beogradu.

"Ako ispravno shvatam, cijeli ovaj slučaj rezultat je sukoba između Thaçija i Pecija, tako da ne bih rekao da ima [bilo kakvih efekata na] odnose između Srbije i Kosova", izjavio je za SETimes Dragan Popović, direktor Centra za politike u Beogradu.

Thaçi i srbijanski premijer Ivica Dačić susreli su se prošle sedmice u Briselu s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton i razgovarali o napretku u sprovedbi aprilskog sporazuma na osnovu plana koji su dvije strane usvojile prošlog mjeseca.

Ashtonova je izjavila da je ostvaren konkretan napredak i da su se premijeri usuglasili po nizu pitanja u oblastima pravosuđa, policije i predstojećih općinskih izbora.

"Pred ovosedmični sastanak Vijeća Evropskog vijeća, ja ću sad obavijestiti države-članice o napretku u sprovedbi aprilskog sporazuma, potvrđujući da su preduzeti konkretni koraci ka vidnom i održivom unaprjeđivanju odnosa između dviju strana", izjavila je Ashtonova.

Miranda Gafurri, ekonomista iz Prištine, kaže da zvaničnici trebaju biti oprezni kod donošenja odluka, "jer svaki sporazum od kojeg Kosova nema koristi, a Srbija ima, na dugoročnoj osnovi je štetan po Kosovo".

"Samo Srbija ima koristi od ovog sporazuma na svom putu ka ulasku u EU, a Kosovu se ne nudi ništa: ni liberalizacija viza, ni članstvo u EU, ni priznanje od strane Srbije", dodala je Gafurri.