Čeka se usvajanje u Skupštini Kosova

U zakonu o amnestiji koji je ušao u proceduru u Skupštini Kosova predviđeno je da se amnestiraju izvršioci 69 vrsta krivičnih djela piše dnevnik "Koha ditore". Među amnestiranim zločinima se nalaze i najteža krivična djela.

Svi izvršioci krivičnih djela koja su nabrojana i koja su izvršena do 20. juna 2013. godine se u potpunosti oslobađaju od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude, kaže se u prvom poglavlju zakona, čije usvajanje zahtjeva dvotrećinsku većinu u Skupštini Kosova, navodi dnevnik.

Prema prijedlogu zakona u koji je dnevnik imao uvid amnestijom su predviđena i krivična djela oružane pobune za koje je zaprećena kazna zatvora do 10 godina, dovođenje u opasnost teritorijalne cjelovitosti, za koju je zaprećena kazna do 5 godina zatvora, dovođenje u opasnost ustavnog poretka izazivanjem oštećenja ili uništavanjem javnih dobara, za koju je zaprećena kazna zatvora od tri godine.

Amnestija će važiti i za krivična djela špijunaze, za šta je zaprećena kazna zatvora do pet godina do doživotnog zatvora, ali i za krivično djelo udruživanja za protivustavno djelovanje za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Donošenja zakona o amnestiji je rezultat sporazuma između premijera Kosova i Srbije Hashima Thaçija i Ivice Dačića, postignutog 19. aprila ove godine.

Beogradska štampa je danas prenela da novim zakonom o amnestiji će biti obuhvaćena i procesuiranje odgovornih za paljenje Jarinja i Brnjaka.