Nema simbola likova haških optuženika i osuđenika

Policija Kosova saopštila da će građanima koji budu učestvovali u obilježavanju Vidovdana, 28. juna, biti zabranjeno da nose obilježja koja podstiču mržnju.

Kako kažu predstavnici kosovske policije i ministarstva unutrašnjih poslova, ne mogu se koristiti simboli likova haških optuženika i osuđenika, kao i simboli nacionalističkih ekstremističkih grupa koje su zabranjene i u Srbiji.

Direktor policije Kosova odgovoran za bezbjednost tokom proslave Vidovdana Rashit Çalaj rekao je agenciji Beta da je policija Kosova preko EULEX-a zahtjevala od srpske policije da utiče na to da na Kosovo ne dođu pripadnici ekstremnih desničarskih organizacija koje su zabranjene i u Srbiji.

On je rekao da građani mogu da koriste simbole, ali ne i one koji, kako je naglasio utiču na širenje mržnje.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović izrazio je uvjerenje da ove godine neće biti incidenata poput onih od prošle godine.

On je na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom bezbjednosti na Kosovu tokom Vidovdana pozvao građane da dostojanstveno obilježe taj praznik.

Na drugom skupu, u medija centru u Čaglavici na kojem se raspravljalo o istoj temi izraženo je očekivanje da će praznik biti obilježen bez incidenata.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da je upotreba nacionalih simbola svih zajednica na Kosovu regulisana zakonom.

"Mogu se koristiti svi simboli ukoliko ne služe za širenje govora i poruka mržnje prema drugim zajednicama. Ne mogu se koristiti svi zabranjeni simboli, a to su likovi haških optuženika i osuđenika i oni koji su zabranjeni i u Srbiji, a to su simboli organizacije Obraz, SNP 1389, i određenih nacionalističkih extremističkih grupa", rekao je Rašić agenciji Beta.

On je dodao i da je policija EULEX-a pripremila majice koje će podjeliti građanima da ih obuku ukoliko im neke bude oduzete.