Saopštenje EULEX-a

Mješovito vijeće dvoje EULEX-ovih i jednog kosovskog sudije osudilo je Kolë Puku i Avdullaha Robaja na po 18 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u saučesništvu, saopštio je EULEX.

U Osnovnom sudu u Peći, mješovito vijeće kome je predsjedavao EULEX-ov sudija odlučilo je da postoji dovoljno dokaza da se utvrdi da su okrivljeni zajedno učestvovali u nezakonitom postupku pred Opštinskim sudom u Klini, juna 2005. godine, koji je doveo do gubitka po Udruženje osiguravajućih društava Kosova - Službe za obavezno osiguranje u Prištini u iznosu od 71.257,40 eura.

U saopštenju je navedeno da je u to vrijeme, Puka bio sudija, a Robaj advokat koji je zastupao Udruženje osiguravajućih društava Kosova.

Puka je priznao krivicu 29. januara, a danas je osuđen na kaznu zatvora u trajanju 18 mjeseci.

Njemu je i oduzeta mogućnost držanja službenog položaja ili obavljanja advokature na period od tri godine od dana puštanja na slobodu.

Okrivljeni Robaj, izjavio je da je nevin, ali je osuđen i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

Sudsko vijeće je obojicu okrivljenih obavezalo da isplate nadoknadu štete Udruženju osiguravajućih društava Kosova, u iznosu od 71.257,40 eura i proglasilo ih grupno i pojedinačno odgovornim za isto.

Krivično gonjenje slučaja vršio je kosovski tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova (STK).

U saopštenju je navedeno da svaka stranka u postupku ima pravo žalbe.