Ne odgovara im vrijeme

Usred briselskog nadgornjavanja u tehničkom dijalogu, na Kosovu se zakazuje glasanje na cijeloj teritoriji. Srbija ne pristaje na održavanje lokalnih izbora na Kosovu, ako se prethodno ne utvrdi ko će tačno biti odgovoran za njihovo sprovođenje.

To je odgovor Beograda i Srba sa Kosova na najavu Atifete Jahjage da će se glasanje na cijeloj teritoriji organizovati 20. i 27. oktobra.

"Raspisivanju izbora mora da prethodi dogovor oko njihovog održavanja, oko toga kada će oni biti i ko ih sprovodi, i da li je to OSCE, kako je sporazumom predviđeno", rekao je za "Večernje novosti" iz Brisela Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije.

Upravo u sjedištu EU u petak je održana još jedna runda tehničkog dijaloga između Prištine i Beograda, a najvažniji detalj tog sastanka to što je ugovoreno imenovanje upravljačkog tima čiji je zadatak izrada statuta Zajednice srpskih opština.

"Formiranje upravljačkog tima bio je preduslov i za izbor regionalnog komandanta policije, što je jedan od naših ključnih zahteva. Ostalo je da se reši pitanje amnestije, u kom nema napretka, a koje je važno zbog obezbeđenja pravne sigurnosti građana. To je preduslov za sprovođenje briselskog sporazuma", objasnio je Đurić.

Ni Srbi sa Kosova ne prihavataju izborni kalendar predsjednice Kosova, Atifete Jahjage. Da 20. oktobar nije realan rok do kada mogu da se razriješe sve nedoumice, ocjenjuje za list Bojan Jakovljević, član Opštinskog vijeća Leposavića:

"Ne vjerujem da će ti izbori moći da se sprovedu na sjeveru. Podsjećam da Srbi odavde ne žele da uđu u kosovske institucije", rekao je on.

Posao koji se našao pred radnim grupama u okviru tehničkog dijaloga zahtjeva više vremena od onoga koje je evropska administracija u prvom trenutku predvidjela, pa će se timovi ponovo sastati u ponedjeljak, kada će na stolu ponovo biti telekomunikacije i energetika. Predstojeća runda je faktički posljednja prilika da se postigne dogovor.

Već za nedjelju najavljen je susret premijera Hashima Thaçija i Ivice Dačića na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg i on bi mogao da da novi impuls razgovorima.

Zajedničko učešće ova dva zvaničnika na forumu, u Beču se smatra "vrhuncem" dvodnevnog skupa, pa ga je austrijski šef diplomatije Mihael Spindeleger nazvao "historijskim".