Konkretne obaveze

Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je da je obaveza srpske strane da do kraja mjeseca prestane da finansira paralelne strukture vlasti na Kosovu.

Tahiri, koja predvodi kosovsku delegaciju u briselskim pregovorima, rekla je, nakon sastanka u Briselu, da su planom o primjeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije predviđene konkretne obaveze obje strane i da su određeni rokovi za primjenu.
"Obaveze srpske strane se odnose na rasformiranje ilegalnih struktura Srbije u oblasti pravde i bezbjednosti koje treba da se uradi tokom septembra", rekla je ona. 
Tahiri je rekla i da Vlada Srbije ovog mjeseca treba da donese odluku o prestanku finansiranja paralelnih ilegalnih struktura na Kosovu, kako je to predviđeno sporazumom dvojice premijera, Ivice Dačića i Hashima Thaçija. 
"Obaveze kosovske strane se odnose na integraciju Srba pojedinaca u strukture pravosuđa i bezbjednosti Republike Kosovo. Predviđeno je da se postepenim procesom, poštujući procedure i kriterijume shodno zakonima i ustavu Kosova i imajući vidu mogućnosti prihvatanja ostvari proces integracije Srba u odgovarajuće institucije države Kosovo", kazala je Tahiri. 
Obaveza kosovske strane je imenovanje regionalnog komandanta policije za četiri opštine sa srpskom većinom, što treba da se ostvari na početku slijedeće sedmice. 
"Mi smo se obavezali da ovu obavezu ostvarimo u predviđenom roku i u skladu sa zakonskim procedurama Kosova i sporazumom o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekla je Tahiri. 
Zamjenica kosovskog premijera je rekla da je na pregovorima bilo napretka i u pripremama za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. 
Kosovska delegacije je u Briselu o organizovanju lokalnih izbora na Kosovu razgovarala i sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. 
Pregovori srpske i kosovske delegacije će biti nastavljeni iduće sedmice.