Važiće za sve i za cijelu teritoriju zemlje

Ministar pravde Kosova Hajredin Kuçi izjavio je da se Zakon o amnestiji neće odnositi samo na sjever i jug i da njime neće biti amnestirani kriminalci.

Hajredin Kuçi je u interviju za portal "Gazetaexpres.com" rekao da se zakon o amnestiji neće odnositi samo na jednu kategoriju ljudi, na jednu nacionalnu zajednicu ili za neku posebnu teritoriju unutar Kosova, već za određena krivična djela i važiće za cijelu teritoriju zemlje.

"I ovog puta neće biti prijedloga koji se mogu nazvati kao prijedlozi za sjever ili jug, ili samo za Srbe ili samo za Albance. Biće u pozitivnom smislu ravnopravnosti pred zakonom", rekao je Kuçi.

On je rekao da će se zakon odnositi na one koji nisu izvršili kriminalna djela.

"Nije bilo iluzija da se trebaju amnestirati kriminalic koji su izvršili ubistva i druga teška krivična djela. Ali treba da priznamo činjenicu da ni Srbija to nije tražila", kazao je Kuçi.

Ministar pravde Kosova kaže kako još ne zna na koji će se vremenski period odnositi amnestija, ali ističe da će to biti univerzalni princip.

"Nemojte zaboraviti da amnestija zahtjeva politički konsensus i da u našem slučaju zahtjeva dvotrećinsku većinu ukupnog broja poslanika. To je dosta visoki konsensus", primjetio je Kuçi.