Prihvatio plan implementacije Sporazuma

Premijer Kosova Hashim Thaçi je priznao Sjevernu Mitrovica kao posebnu opštinu, kada je prihvatio plan implementacije briselskog sporazuma, iako je njegova vlada nije zvanično formirala, piše danas "Koha Ditore".

Priznanje opštine Sjeverna Mitrovica je izvršeno kroz plan primene "prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa", koju su Thaçi i premijer Srbije Ivica Dačić parafirali 19. aprila ove godine.
Shodno Ustavu i zakonima koji su na snazi na Kosovu Skupština Kosova treba da donese posebnu odluku o formiranju opštine Sjeverna Mitrovica.
Dnevnik ističe da će shodno paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisaarija opština Sjeverna Mitrovica imati dodatna ovlašćenja da pruži drugostepenu zdrastvenu zaštitu (regionalnu bolnicu), uključujući i registraciju i licenciranje ustanova zdrastvene zaštite, zapošljavanje, plaćanje lićnih dohodaka i obučavanje zdrastvenih i admnistrativnih radnika u zdravstvu.
Opština Sjeverna Mitrovica će imati ovlaščenja i u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog školstva, uključujući i licenciranje i registraciju obrazovnih institucija, zapošljavanje i obučavanje zdrastvenih radnika.