Zbog pravosudnog predmeta

Dvostruko kosovsko i makedonsko državljanstvo osumnjičenih moglo bi odložiti ili čak i zaustaviti njihov izručenje s Kosova u Makedoniju.

Došlo je do zastoja u izručenju dvojice osumnjičenih s Kosova u Makedoniju zbog pravnog zapleta između kosovskih i makedonskih vlasti.
Alil Demiri i Afrim Ismailović optuženi su u Makedoniji za ubistvo pet lica u blizini Smiljkovaca, sela u skopskoj oblasti, u aprilu 2012. Njih dvojica uhapšeni su početkom marta na Kosovu. Makedonske vlasti poslale su prištinskim vlastima zahtjev za izručenje, ali nisu dobile odgovor.
Kosovski ministar pravde Hajredin Kuçi izjavio je da pravosuđe obrađuje dvojicu optuženika, ali da bi oni zbog svog dvostrukog državljanstva mogli biti pošteđeni izručenja.
"Kosovo ne vrši izručenje svojih državljana. Dva lica koja su u pitanju državljani su Kosova, pored toga što imaju i makedonsko državljanstvo," izjavio je Kuçi.
Dvojicu osumnjičenih čeka i suđenje u Prištini zbog ilegalnog posjedovanja oružja u vrijeme njihovog hapšenja.
Sud u Prištini odlučivat će o izručenju Demirija i Ismailovića, iako nema nikakvog roka za tu odluku.
Zakonski organi Skoplja ne vide nikakvog razloga za odlaganje odluke o izručenju. Demiri i Ismailović uhapšeni su na Kosovu na osnovu međunarodnoj potjernice koju su raspisale makedonske vlasti.
"Demiri i Ismailović traže se u Makedoniji zbog teških krivičnih optužbi. Ovaj pristup kosovskih organa nosi obilježje etničke pripadnosti, umjesto borbe protiv kriminala i za pravdu," izjavio je Vladimir Pivovarov, profesor na skopskom Univerzitetu FON.
"Ubistva počinjena u Makedoniji ozbiljnija su po težini od optužbi na Kosovu, a osumnjičeni mogu pomoći u istrazi da se otkriju i drugi umiješani u ubistva u blizini Smiljkovaca."
Ismet Salihu, profesor međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Prištini, kaže da na osnovu domaćih zakona, Kosovo ne mora izvršiti izručenje ove dvojice, jer oni imaju kosovsko državljanstvo. Međutim, kaže on, moglo bi doći do iznimke u slučaju da postoji međusobni sporazum između dviju zemalja kojim se takva situacija predviđa.
"U takvim slučajevima, po međunarodnom sporazumu čak i državljanin Kosova bi trebao biti izručen, koji ima veći značaj od domaćeg zakona," izjavio je Salihu.
Salihu kaže da između Kosova i Makedonije postoji sporazum o izručenju, što znači da do izručivanja osumnjičenih može doći, ali da to zavisi od ocjene ministarstva pravde.
"Oni obično razmatraju političke, nacionalne i ekonomske interese," izjavio je Salihu.
Kosovo i Makedonija potpisali su sporazum o izručenju koji je do sad nesmetano tekao. Par dana nakon hapšenja, kosovske vlasti izručile su Makedoniji Shukria Aliua, za koga se sumnja da je bio mentor umiješanima u ubistva u Smiljkovcima.