Pokušaj povezivanja ubistva žrtve nasilja u porodici Diane Kastrati sa vjerskim "kažnjavanjem" navelo je stručnjake i građane da se pobune.

18. maja 2011. godine, Dianu Kastrati ubio je njen suprug nakon njenog zahtjeva za hitnu zaštitu od nasilja u porodici, koja joj je odbijena na Opštinskom sudu u Prištini. Ustavni sud donio je presudu da je organi vlasti nisu zaštitile. Ona je ubijena 5 mjeseci nakon što se razvela od muža.

Nakon što je SETimes izvještavao o presudi Ustavnog suda, mnogi su okrivljavali žrtvu -- a ne njenog supruga -- za njenu vlastitu smrt, rekavši da je ona trebala slijediti konzervativniji islamski način života. Takva vjerovanja su pogrešna, kažu stručnjaci za SETimes.

"Ubijanje ... nikad nije bila naša vjerska tradicija," izjavio je dr. Musa Vila, predavač na Fakultetu islamskih nauka u Prištini i član Islamske zajednice Kosova.

"Islam teško osuđuje ubistvo. To je navedeno u Kur'anu, a i poslanik Muhamed se također protivio ubijanju ljudi, bilo da su muslimani ili neke druge vjere."

"Mi često znamo zašto je do ubistava došlo, sudovi su donosili odluke, i opet je bilo nerazumijevanja i pogrešnog tumačenja i loše informisanosti javnosti putem medija, davanjem vjerske pozadine tim ubistvima," kaže Vila.

On poziva ljude da čitaju Kur'an i da vide da islam osuđuje ubistvo.

"U Kur'anu se čak kaže da je 'ubiti jednog čovjeka isto što i ubiti cijelo čovječanstvo, a spasiti jednog čovjeka je kao spasiti cijelu ljudsku vrstu'," izjavio je Vila.

Vila kaže da se vjerska motivacija ne bi trebala spominjati osim ako nema činjenica da je podrže.

"Ja pozivam na to da se tim ubistvima ne daje vjerska pozadina, ta ubistva dolaze kao rezultat ličnih divljanja i ličnih hirova, i po vjeri mi kažemo pod uticajem Sotone," kaže Vila.

Liridon Krasniqi, istraživač pri kosovskom Centru za izučavanje evropske politike, kaže za SETimes da se postoji tendencija da se bacanjem krivice na vjerska uvjerenja zločini pravdaju u glavama ljudi.

"Ja za ovo ne krivim vjeru, ali ne mogu zanemariti činjenicu da neki vjerski klerici u islamu, a i u drugim religijama, zloupotrebljavaju svoj položaj i pogrešno usmjeravaju ljude, posebno kad oni pripadaju različitim školama mišljenja," kaže Krasniqi.

Građani su saglasni da se vjera ne bi trebala koristiti kao izgovor za zločine i ubistva.

"Smatram da vjera nije razlog koji ljude motiviše na vršenje ubistava ili krivičnih djela, jer sve vjere pozivaju na suprotno od toga," izjavio je za SETimes Shqipe Ukaj, stanovnica Prištine.

Mehmet Gashi, penzionisani nastavnik iz Prištine, kaže za SETimes da bi, iako bi mediji trebali biti pažljivi o čemu izvještavaju i šta prenose, vjerske zajednice trebale odigrati ulogu u pružanju podrške institucijama u borbi protiv kriminala u zemlji.

"One to mogu uz više diskusija i predavanja u svojoj zajednici o tome kako se vjera može koristiti u dobre svrhe. Međutim, oni moraju ostvarivati i veću kontrolu nad neodgovornim pojedincima koje mogu imati, koji mogu vjernicima reći nešto pogrešno," kaže Gashi.