Glauk Konjufca i Visar Ymeri

Opozicioni Pokret Vetëvendosje pozvao je sve građane Kosova da im se pridruže na protestu na dan kada premijer Hashim Thaçi bude donio briselski sporazum na ratifikaciju.

Na konferenciji za novinare, koju su održali Glauk Konjufca i Visar Ymeri, najavljena je organizacija sveopšteg narodnog protesta protiv ratifikacije sporazuma između Kosova i Srbije u Skupštini Kosova.
"Nema sumnje da je sporazum Thaci-Dačić štetan po suverenitet i izgradnju države Kosovo, jer se njime postavlja temelj teritorijalne autonomije Srba unutar Kosova”, kazao je Glauk Konjufca, koji je i član predsjedništva Skupštine Kosova. 
“Asocijaciji srpskih opština na Kosovu daju se ovlašćenja koja konstituišu političko telo sa institucionalnom organizacijom drugačijom od ostaka Kosova kojim se upravlja po Ahtisarijevom planu”, kazao je Konjufca i dodao da premijer Thaci vodi politiku kojom pridobija političke poene za sebe, ali slabi državnu politiku, prenosi novinar agencije Anadolija.
“Upravo zato što smo potpuno sigurni da je ovaj sporazum opasan po dugoročni integritet naše Republike, pozivamo Vladu da ne donosi taj sporazum u Skupštinu Republike Kosovo”, poručio je Konjufca.
Šef poslaničke grupe “Vetëvendosje” u Skupštini Visar Ymeri je istakao da ako se sporazum dostavi na ratifikaciju, neophodno je protestovati.
“Ratifikacija međunarodnog sporazuma u Skupštini Kosova dvotrećinskom većinom glasova poslanika dobija zakonsku snagu veću od Ustava i veću od svih kosovskih zakona”, kazao je Ymeri i pojasnio da nakon ratifikacije sporazum bio glavni dokument unutrašnjeg uređenja Kosova. Ymeri je ocjenio da osim političke podjele, briselski sporazum donosi opasnost i po ekonomiju ako se uzme ubzir da je na sjeveru Kosova važan vodni resurs, jezero Gazivode, kao i kombinat Trepča, smješten u Mitrovici, koji bi bio podjeljen.
Osim poziva građanima da protestuju, pokret “Vetëvendosje” je uputio poziv i poslanicima Skupštine Kosova, posebno poslanicima najveće opozicione partije LDK, da se suprostave ratifikaciji sporazuma.
“12 poslanika Vetëevendosje će naravno biti protiv. I dva Saveza za ujedinjenje (LB) su se suprostavila. Ukoliko dodamo još 27 poslanika LDK-a, ovaj sporazum neće proći ratifikaciju. Objektivno LDK ima mogućnost da zaustavi ratifikaciju i primjenu ovog sporazuma”, istakao je Ymeri.
Podsjetimo, na zasjedanju Skupštine prošle nedjelje za Rezoluciju o sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, glasalo je 89 poslanika, dok je pet bilo protiv.