Ono što piše treba se i sprovesti

Potpredsjednik Vlade Kosova Hajredin Kuçi rekao je da neće biti moguće jednostrano interpretirati sporazum parafiran u Briselu 19. aprila, već da to može da čini samo Evropska unija kao posrednik u postizanju dogovora.

"Obje strane treba da znaju da ono što piše treba i sprovesti", kazao je Kuçi za list "Tribuna".

Odgovarajući na pitanje zašto je odlučeno da se asocijacija srpskih opština odnosi ne samo na opštine na sjeveru Kosova, već i na opštine sa srpskom većinom u ostalom dijelu Kosova, Kuçi je rekao da je Priština insistirala na takvom rješenju iz dva razloga.

"Nismo željeli da dozvolimo da se buduća asocijacija identifikuje samo sa Srbima na sjeveru jer se i južno od rijeke Ibar nalazi šest opština sa srpskom većinom koje su integrisane u kosovski sistem. Odnos snaga u ovom slučaju je šest prema četiri", kazao je potpredsjednik Vlade Kosova.

Komentarišući 8. tačku sporazuma koja govori o integraciji pripadnika paralelnih srpskih struktura bezbjednosti u odgovarajuće kosovske institucije, Kuçi je rekao da je taj član pogrešno preveden sa engleskog.

"U sporazumu se kaže da će se (paralelnim srpskim bezbjednosnim) strukturama 'ponuditi mjesto u ekvivalentnim strukturama',a ne 'ekvivalentno mjesto u strukturama' Kosova", kazao je Kuçi.

Potpredsjednik vlade je dodao da će svi pripadnici tih struktura imati pravo da konkurišu kad bude otvoren odgovarajući konkurs i da će biti odbijeni ako su osumnjičeni za neko krivično djelo.