Prodaja je protivzakonita, nelegitimna i vrlo štetna

Lider Pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti je zatražio je od premijera Hashima Thaçija, a i ministra Besima Beqaja, da javno objavi sva imena akcionara koji su kupili Poštu i Telekom Kosova. U pismu poslatom medijima on kaže da je ova kompanija veoma upitna.

"Očekuje se da Vlada Kosova 75 posto akcija Telekoma Kosova proda za 227 miliona eura, minus 75 posto od 35 miliona (a možda i puno više od toga od onoga kako je objasnio Sindikat radnika PTK). Ova prodaja je protivzakonita, nelegitimna i vrlo štetna. Takav iznos je ponuđen od strane investicijskog fonda - AXOS. Prema podacima u Handelsregister-u (ekvivalent Agenciji za registraciju biznisa na Kosovu) AXOS za sebe tvrdi da savjetuje razne kompanije gdje trebaju investirati. Dakle, ne kupuju Telekom kompanije specijalizovane za ovu oblast (telekomunikacije), već netransparentni fondovi za koje se ne zna pozadina. Iz izvora koji mi se nije predstavio, dobio sam informaciju da u sklopu ponuđenih sredstava kojim menadžira AXOS dosta akcija imaju i domaće komapnije koje su povezane sa političarima na Kosovu, uključujući ovdje i kompaniju 'Zhogulli' koja je finansijer PDK-a, veoma bliska premijeru Hashimu Thaçiju, i redovni pobjednik na tenderima u KEK-u. Nadalje, ovaj izvor mi je rekao da putem ove privatizacije Telekoma, Thaçi namjerava ubiti dvije muve odjednom: da uzme učešće u kupovini kompanije koja je profitabilna, kao što je Telekom Kosova, kako bi se i nadalje bogatio; i da opere milione eura zarađene preko korupcije na Kosovu od poslije rata. Dakle, tražim od premijera Hashima Thaçija (i ministra Ekonomskog razvoja Besima Beqaja) da javno objave sve sudionike akcionare u kupovini Telekoma Kosova pod menadžerstvom kompanije AXOS i da odstrani svaku sumnju vezanu za ovu informaciju koju sam dobio".

Ministar za ekonomski razvoj, Besim Beqaj izjavio je da je proces privatizacije PTK-a sproveden na osnovu odluke Skupštine Kosova. Beqaj je podsjetio da je u skladu sa tom odlukom i formirana Komisija za privatizaciju PTK-a, koju čine petorica ministara. Ministar Beqaj je kazao da će i pored privatizacije, radnici imati trogodišnje ugovore. 
Drugi ponuđač je bila libanska kompanija M1 International, koja je ponudila 150 miliona i 10 hiljada eura. Na početku utrke za privatizaciju PTK-a bilo je prijavljeno osam ponuđača, od kojih je pet ušlo u uži izbor, a dvije su dale najozbiljnije ponude.
Ovo je, inače, drugo otvaranje finansijskih ponuda za privatizaciju PTK, jedne od najuspješnijih kosovskih kompanija, koja godišnje donosi prihod od 40 miliona eura. Sam proces privatizacije je od samog početka osporavan od pojedinih opozicionih partija, civilnog društva i Sindikata radnika PTK-a.