Sporazum samo u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova

"Priština nikada neće prihvatiti da Asocijacija srpskih opština dobije zakonodavne nadliježnosti, da ima Apelacioni sud, niti da ima posebne policijske snage", kaže savjetnik premijera Kosova Bekim Çollaku.

Priština sutra u Briselu neće prihvatiti nikakve izvršne nedležnosti Asocijacije sprskih opština na kojima Beograd insistira, prenosi list Koha ditore.
 
"Priština nikada neće prihvatiti da Asocijacija srpskih opština dobije zakonodavne nadliježnosti, da ima Apelacioni sud, niti da ima posebne policijske snage. Nikakva zajednica ne može da ima ovlašćenja koja pripadaju centralnom nivou", rekao je savjetnik premijera Kosova Bekim Çollaku.
 
Prema rečima Çollakua, glavni princip kojim će se premijer Kosova Hashim Thaçi rukovoditi u Briselu je prihvatiti sve što je u skladu sa Ustavom, a odbiti sve što nije.
 
"Da se prihvati svaki sporazum koji je u skladu s Ustavom i zakonima Kosova, da se ne prihvati nijedan sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova – princip je kojim će se Thaçi rukovoditi sutra u Briselu kada se bude našao preko puta premijera Ivice Dačića".
 
Çollaku je rekao da će u okviru dijaloga Kosovo- Srbija na sastanku u Briselu dvojica premijera, uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku Evropske unije Catherine Ashton, razmatrati pitanje o kojima su razgovarali u posljednje tri runde: formiranju Zajednice srpskih opština, njeno funkcionisanje i zadaci.