Lopovi kradu u svako doba dana

Pojava krađe na privatnim vlasništvima građana Kosova bilježi rast, potvrdila o kosovska policija. Ovi akti se uglavnom odnose na krađe po kućama, privatnim stanovima ili radnjama. No, prema Policiji Kosova zabilježen je pad slučajeva teških krađa. Baki Kelani, glasnogovornik Policije Kosova izjavio je da trenutne statistike, koje posjeduje policija, su stare, ali na osnovu dnevnih evidencija primjećuje se povećanje slučajeva obijanja kuća i stanova u cilju krađe i pljačke.

"U upoređenju sa razdobljima između posljednje dvije godine, možemo reći da postoji blagi porast u slučajevima krađe. Međutim, štos e tiče teških krađa, koje su klasificirane na osnovu krivičnog zakona, postoji pad, ali pad je zabilježen i u slučajeva pljački", rekao je Kelani.
 
Za povećanje fenomena krađi na privatnim imovinama građana, ozbiljniju zabrinutost je pokazao poslanik iz redoa Alijanse za budućnost Kosova, Burim Ramadani.

Na temelju iskustava mnogih ljudi koji su napadani i opljačkani u svojim kućama i stanovima,Ramadani je kazao da je ovo pitanje kao uznemirujuće postavio i u PArlamentu, prenosi Radio SLobodna Evropa.

"Nedostatak javne sigurnosti dosegla je zabrinjavajući nivo. Sve više i više je građana iz različitih dijelova Kosova koji su zatražili da ovo pitanje bude postavljeno i u Skupštini Kosova, a sve više i više je onih koji su pokradeni u svojim kućama u ranim jutarnjim satima, u po bijela dana ili uveče. Ovo nije ništa manje do povreda ljudskog dostojanstva ", rekao je Ramadani.
 
Što se tiče uloge policije u prevenciji, ali i hapšenja osoba i grupa uključenih u tim zločinima, Kelani je rekao da je povećan broj hapšenja. Policija je, prema njemu, povećala učinkovitost i djeluje na temelju svojih planova za smanjenje ukupnog trenda kriminala.
 
Slučajevi krađe imovine građana izazivaju traumu, povećava nepovjerenje u sprovođenje zakona, rekao je poslanik Ramadani.
 
Prema njegovim riječima, ova negativna pojava je mnogo više nego alarmantna nego što se predstavlja od strane vlasti, a posebno se u svojim kritikama obraća Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Kako je moguće da danas, u 2013, gotovo svako domaćinstvo na Kosovu mora zaključavati vrata iznutra u svako doba dana. Čak i kada su kod kuće, moraju držati vrata zaključana, jer im lopovi ulaze u kuće. Možete pretpostaviti kako se osjeća muž, žena ili njihova djeca kada vide da im je kuća pokradena dok su oni bili u njoj. Nije mali broj slučajeva da djeca nesmiju da se slobodno kreću unutar kuće jer se dobili traume od takvih slučajeva krađe", rekao je Ramadani.
 
Krađa novca ili zlatnog nakita, bili su uglavnom svrha tih krađa.
 
U posljednjih nekoliko godina, prema Policiji Kosova, povećan je i broj slučajeva  pljački ili razbojništva u radnjama, pogotovo u sportskim kladionicama.
 
Policija u tim slučajevima, prema riječima Kelanija, je djelovao kroz druge vidove strategija, slanjem policajaca u civilu. Takva strategija, rekao je on, pokazala pozitivne rezultate, a sada je i taj fenomen u opadanju.