Neće biti "Republike Srpske" na sjeveru Kosova

Ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hoxhaj, rekao je da će kosovska strana ići 2. aprila u Briselu s vjerom da će doći do sporazuma sa Srbijom. On je u intervjuu za list "Epoka e re" kazao da kosovska strana posljednjih dana je više fokusirana kako će ići implementacija sporazuma ukoliko do njih dođe 2. aprila.

Hoxhaj je ponovio da Kosovo neće prelaziti crvene linije, Ustav Kosova, zakone i Rezoluciju Skupštine Kosova.

"Naš stav je jasan: neće biti 'Republika Srpska' na sjeveru Kosova, neće biti teritorijalne autonomije na Kosovu i da neće imati poseban status", rekao je Hoxhaj.

On je rekao da normalizacija sa Srbijom se neće dogoditi samo sa raspadom ilegalnih struktura na sjeveru, već kada se Kosovu omogući člasntvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija i kada Srbija uspostavi diplomatske odnose sa Republikom Kosovom.

"Tek tada možemo govoriti o punoj normalizaciji, normalizaciji odnosa između dviju zemalja, koje su bile u višestoljetnom neprijateljstvu", rekao je Hoxhaj.

Upitan ko će potpisati sporazum o normalizaciji odnosa između dviju zemalja, Hoxhaj je rekao da se dijalog vodi između dva premijera dviju zemalja.

"Imali smo sastanak predsjednika, koji je bio simboličan i sadržajana. Ovaj sastanak je bio sastanak predsjednika dvije države. Trenutno glavni akteri u dijalogu su dva premijera i oni će u budućnosti potpisati sporazum", kazao je Hoxhaj.