Mitrovica

Misija Eulexa odlučila je da odloži izricanje presude šestorici Mitrovčana osumnjičenih za martovske nerede u severnoj Mitrovici 2008. godine prilikom zauzimanje lokalnog suda.

Portparol Eulexsa Irina Gudeljević izjavila je da je izricanje presude odloženo zbog okupljanja građana ispred zgrade Osnovnog suda.
Sa jednim od predstavnika Eulexa ispred zgrade suda danas je razgovarao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog oruga Radenko Nedeljković.
Prema rečima Nedeljkovića, on je obavijestio predstavnika Eulexa da oni ne mogu da prisustvuju današnjem izricanju presude, pošto se to ocijenjuje kao još jedna provokacija Srba na sjeveru Kosova.
"Mogu sudije i tužioci, ali ne i predstavnici misije Eulex. Oni ne mogu danas u sud", rekao je Nedeljković predstavniku misije Eulex, koji mu je odgovorio da o ulasku u sud odlučuju njegovi pretpostavljeni, a ne on.
Kosovski Srbi su u četvrtak ujutro, prije sedam sati, blokirali ulaz u zgradu Osnovnog suda u sjevernom dijelu Mitrovice gdje je trebalo da bude donijeta presuda šestorici Srba osumnjičenih za martovske nerede u u tom gradu  2008. godine.
Jake snage Eulexa koje su prije sedam sati stigle ispred zgrade suda nisu mogle da uđu u sud jer su Srbi to onemogućili. Oni su se nakon kraćeg zadržavanja okrenuli i vratili nazad u pravcu iz kog su došli.
U gradu su se čule sirene za uzbunu, koje su bile svojevrsni poziv građanima na okupljanje, a obje kapije vode prema Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici blokirane su teškom mehanizacijom, jednim bagerom i sa nekoliko kamiona, koji su preprečeni na putu.
Građani su i dalje okupljeni ispred zgrade suda, a sa njima je i opštinsko rukovodstvo i načelnik okruga Radenko Nedeljković.
Šestorici Mitrovčana: Marjanu Ilinčiću, Zoranu Čaviću, Draganu Milojeviću, Miodragu Raliću, Avniju Krasnićiju i Nebojši Joviću, osumnjičenim za učešće u martovskim neredima 2008. godine, stavlja se na teret više od 20 krivičnih djela.
Osumnjičeni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično djelo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja.
Ovim osobama se na teret stavlja i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.
Slučaj je povezan sa martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.
Tokom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povrijeđena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.