Plan bi trebalo da se obznani nakon susreta Dačića i Thaçija

Kako srbijanske "Vesti" saznaju, institucije lokalne samouprave na sjeveru Kosova bi mogle biti ukinute prije nego raspisivanja izbora na Kosovu koji su planirani za jesen. Taj plan bi trebalo da se obznani ili nakon susreta Ivice Dačića i Hashima Thaçija, planiranog za 19. i 20. februar ili nakon istovremene posjete Aleksandra Vučića Berlinu.

"Tada će se objaviti da se srpske opštine raspuštaju i da će biti raspisani izbori, a za njihovo održavanje neće biti određena neka vremenska distanca. U opštinama u kojima istekne mandat lokalnoj vlasti biće postavljeni v.d. načelnika i privremena veća", kaže izvor "Vesti".
 
"Imenovaće se privremena vijeća po postojećem zakonu, da bi zatim bilo obznanjen i sporazum o zajedničkim institucijama na sjeveru, što će se predstaviti kao zajedničko rješenje i tako će se izbjegnuti dualizam institucija. Moguće da će se prvo raspustiti opštine Zvečan i Zubin potok, a zatim i preostale dvije",- kaže naš izvor i dodaje i da prema tom scenariju nije poznato da li će Srbe na sjeveru Beograd pozvati da učestvuju na kosovskim izborima planiranim za oktobar ili novembar.

"Izvesno je da će Priština Srbe pozvati da učestvuju na izborima. Takođe je izvesno i da Srbi na sjeveru Kosova ne mogu da ostvare manja prava od onih koji predviđaju odredbe plana Martija Ahtisaarija, a to je nezavisno školstvo i zdravstvo, socijalna pitanja, kultura i mediji. Sve ostalo je stvar političke borbe za ingerencije lokalne samouprave, u oblastima pravosuđa, poreske politike i policije", zaključuje izvor "Vesti".