Trenutno ovu tarifu plaća 459.409 korisnika

Preko 1.5 miliona eura mjesečno Kosovska energetska korporacija (KEK) uzima od svojih korisnika na ime fiksne tarife koja se ubacuje na računima bez obzira koliko korisnik potroši. Ovom tarifom KEK obavezuje korisnika da na ime kompenzacije troškova učinjene tokom čitanja i priprema računa.

Ovako KEK i dalje nastavlja da pljačka svoje korisnike ovom tarifom koja za korisnike domaćinstva je 2.27 eura mjesečno, a za komercijalne korisnike počinje od 2.81 do 3.18 eura. Dužnosnici KEK-a kažu da postavljena tarifa je kao naknada za troškove koji se rade tokom čitanja brojila i pripremanja računa, piše list "Zëri".

Glasnogovornik KEK-a Viktor Buzhala kaže da je tarifa fiksna i nju plaća svaki korisnik KEK-a u sklopu računa.

"Postoje tri vrste fiksne tarife: korisnici domaćinstava plaćaju fiksnu tarifu od 2.27 eura mjesečno, mali komercijalni korisnici plaćaju fiksnu tarifu od 3.18 eura mjesečno i veliki komercijalni korisnici plaćaju fiksnu tarifu od 2.81 eura mjesečno", rekao je on.

Prema riječima Buzhale, trenutno ovu tarifu KEK-u plaća 459.409 korisnika.

No, s druge strane, ekonomski stručnjaci u zemlji i predstavnici nevladinih organizacija kažu da određena tarifa je nelogična i prema njegovim riječima on se odmah treba ukloniti.

Lumir Abdixhiku, direktor u Institutu "Riivest" u Prištini, kaže da je ova tarifa postavljena bez ikakvog razloga i van svih poznatih svjetskih praksi.

"Isto je to kao da nas operateri mobilne telefonije obavežu da plaćamo fiksnu tarifu bez ikakvih minuta. Ne vjerujem da neki pružalac usluga ima moralno i zakonsko pravo da nam fakturiše fiksne cijene za nešto što ne koristimo ili trošimo. Moje je mišljenje da je to nepotreban teret za kosovske korisnike", rekao je on.

I predstavnici nevladinih organizacija u zemlji kažu da fiksna tarifa je jedna vrsta tihe pljačke od strane KEK-a korisnicima koji plaćaju fakturu za potrošenu električnu energiju.

Selatin Kaçaniku, iz Udruženja za zaštitu potrošača kaže da fiksna tarifa kojom KEK tereti potrošače svakog mjeseca je totalno nelogična.

Prema njegovim riječima, to je teret na potrošače preko kojeg KEK inkasira milione eura.

"Mnogi potrošači ne žive po kućama, ali oni ipak moraju plaćati ovu taksu. A kada oni nisu kod kuće mjesecima, KEK nema nikakve troškove za njih", rekao je on. Kaçaniku kaže da se taj iznos ogroman teret, posebno za siromašan džep potrošača, i prema njegovim riječima, ona treba biti uklonjena u najkraćem mogućem roku.