Kosovski i srpski lideri rade na rješavanju statusa sjevera

Kako kažu iz Evropske Unije, kontinuirani dijalog između Prištine i Beograda jedini je način za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Dok se nekoliko praktičnih pitanja između Beograda i Prištine približava zaključenju, status sjevernog Kosova i dalje predstavlja otvorenu prepreku za koju iz EU kažu da će se riješiti jedino tekućim dijalogom između dviju zemalja.
 
Iz EU je rečeno da su potrebna tri dijaloga.
 
"Jedan između Prištine i Beograda, drugi između prištinskih vlasti i Srba na sjeveru, i treći između Srba s obje strane rijeke Ibar," izjavio je Stojan Pelko, glasnogovornik ureda EU za Kosovo.
 
"Jedino trajno rješenje je ono na koje će pristati obje strane. Stoga ta odgovornost leži na stranama u dijalogu. Rješenje za ovo pitanje treba biti jedinstveno kosovsko rješenje, a ne po uzoru na druge primjere," izjavio je Pelko.
 
Kosovski Albanci tvrde da bi rješenje za sjever Kosova trebalo biti zasnovano na Ahtisaarijevom planu, koji je bio osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova, ali kosovski Srbi i Beograd to odbacuju.
 
Kosovski Srbi održali su 30. januara protestni skup, na kom su ponovili da ne priznaju prištinske institucije i zahtijevali da Beograd garantira provedbu sporazuma do sad postignutih u Briselu.
 
Labinot Greiçevci, izvršni direktor Instituta RIDEA na Kosovu, izjavio je da je mirna provedba Ahtisaarijevih principa najbolje, te potencijalno i jedino, održivo i dugoročno rješenje zapleta na sjeveru Kosova.
 
"U biti, Athisaarijev paket također je jedini scenario i plan koji je u skladu s evropskim vrijednostima i konceptom ustavnog patriotizma, koji predstavlja temelj evropske građevine," izjavio je Greiçevci.
 
Rješenje međutim i dalje ovisi o paralelnim institucijama na sjeveru Kosova.
 
Slobodan Samardžić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije, smatra da bi Srbija trebala zadržati svoje institucije na sjeveru Kosova po svaku cijenu, jer su one od presudne važnosti za odbranu nacionalnih i državnih interesa Srbije, te interesa Srba na sjeveru Kosova.

"Svako drugo rješenje koje bi predstavljalo institucije na nezavisnom Kosovu bilo bi katastrofalno za Srbe i Srbiju, koja bi se time odrekla jednog dijela svoje teritorije. Srbija mora zadržati te institucije," izjavio je Samardžić.
 
Na sastanku u januaru sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, zapadnim ambasadorima i međunarodnim predstavnicima, premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da se Srbija vratila na stari scenario podjele i razmjene teritorija.
 
"Ne moram podsjećati na katastrofalne rezultate do kojih bi dovela tendencija izmjene granica na Balkanu. U tom cilju je od nezamjenjive važnosti vaša brza i jasna karakterizacija ovog pitanja," izajvio je Thaçi.
 
Oliver Ivanović, bivši državni sekretar ministarstva za Kosovo, izjavio je da će sistemski sjever uvijek biti različit.

"Thaçijev kabinet mora to shvatiti i pronaći pravnu platformu za uklapanje sjevera. Sjever se neće otcijepiti od ostatka Kosova, ali ni Kosovo se ne može otcijepiti od Srbije," izjavio je Ivanović.