I dalje je opasno da se Kosovu ukloni vizni režim

Nedovoljna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, kršenja ljudskih prava, nesprovođenja zakona ..., kao i zakonskih i institucionalnih zbivanja na Kosovu, prema procjenama Evropske komisije, predstavljaju prijetnju za unutrašnju sigurnost Evropske unije, odnosno za uklanjanje viznog režima za našu zemlju. Ovako je u najmanju ruku rečeno u izvještaju kojeg je izradila Evropska komisija, a kojeg će predati Parlamentu i Savjetu ministara EU-a, čiju je kopiju osigurao list "Zëri".

U prvom izvještaju kojeg je objavila Evropska komisija, u kojem se ocjenjuje postignut napredak od strane institucija Kosova u ispunjavanju uslova koji proizlaze iz Vodiča za liberalizaciju viznog režima, stoji da je i dalje opasno da se Kosovu ukloni vizni režim i predstavljena je jedna poveća lista preporuka, koje zvanična Priština treba uzeti u obzir i ispuniti ako želi da njeni građani putuju bez viza u EU.

Organizirani kriminal, korupcija, kršenje ljudskih prava, zakoni koji nisu u skladu s EU standardima, usvojeni zakoni ali koji se ne sprovode, kriminalne aktivnosti, poput trgovine ljudima, drogom, oružjem, cigaretama, gorivom, samo su neki od nalaza Evropske komisije o Kosovu.

"Kosovo se i dalje suočava s velikim izazovima na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. Razne kriminalnih aktivnosti ...