Ovakva logika treba prestati!

Pošta Kosova, na čijem je čelu Sejdi Hoxha, je potrošila oko 37 hiljada eura za kupovinu službenih vozila i i vozila za transport.

Kupovina samo dva službena vozila kompaniju je koštala 57 hiljada eura, a tender je dobila kompanija "Allmakes Global Services" iz Kosova Polja, dok je tender za snabdjevanje 10 transportnih vozila malog kapaciteta za obavljanje velikih usluga u iznosu od 114 hiljade eura dobila kompanija "Delfin", piše list "Zëri".

Kompanija "Delfin" je proglašena pobjednikom i za snabdjevanje 14 transportnih vozila sa velikim kapacitetom u iznosu od 195 hiljade eura.

Predstavnici civilnog društva u zemlji kritikovali su čelnike javnog preduzeća, da su troškove i javni novac koncentrisali, kako kažu, na svoju luksuznu udobnost.

"Ovo kao prvo ukazuje na instaliranu logiku kod lidera u institucijama i javnim preduzećima, da bez obzira na cjelokupnu situaciju, ulaganja i trošenje javnog novca koncentriraju na svoju luksuznu udobnost", rekao je za "Zëri", Fidan Kalaja, menadžer programa u Pokretu "Fol".

Prema njegovim riječima, nije bilo nikave praktične potrebe za takvim troškovima u momentu kada se oni ne koriste, kao ni za operativne potrebe preduzeća.

"Takva logika bi trebala prestati i trebalo bi se vratiti demokratskom načinu upravljanja ovim preduzećima, što znači da ovi čelnici moraju biti odgovorni za svoj rad", dodaje Kalaja.

S druge strane, Argjira Grapci, vršilac dužnosti menadžera za odnose sa javnošću u Pošti Kosova, podvlači da Pošta Kosova (PK), nakon odvajanja od Pošte i Telekoma Kosova (PTK) je naslijedila zastarjela vozila, amortizovana od te granice da rizikuju rad Pošte Kosova, u pružanju poštanskih usluga koje su obavezne po zakonu koji je na snazi na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

Prema njenim riječima, Uprava Pošta Kosova, kako bi se zadovoljila zakonske obaveze za isporuku pošiljki na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, je procijenila da ima potrebe za snabdjevanjem vozila.

"Menadžment Pošte Kosova je u cilju stvaranja funkcionalne infrastrukture za obavljanje poštanskih usluga za svoje klijente uradila je Poslovni plan za 2013., u kojem je predvidjela kapitalne investicije, uključujući ovdje i snabdjevanje vozilima koji će se isključivo koristiti za distribuciju pisama, pošiljki, paketa, vreća, robe, itd. Poslovni plan je odobren i od strane Borda, a menadžment samo ispunjava ciljeve Poslovnog plana", objašnjava Grapci, dodajući da je kroz redovite procedure javne nabavke, Pošta Kosova je odabrala ekonomske operatere, koji su ispunili uslove tenderske dokumentacije za snabdjevanje vozila za rad, a što će uticati na povećanje efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti za pružanje usluga građanima Republike Kosovo.