Bezbjednosna situacija znatno poboljšana

Od kraja rata prije 13 godina, snage NATO staraju se za bezbjednost na Kosovu. Bezbjednosna situacija se znatno poboljšala, ipak još uvijek postoji potencijal za sukobe, kaže u intervjuu za DW komandant KFOR-a Volker Halbauer.

DW: Posljednjih dana je ponovo došlo do incidenata na Kosovu. Oštećena su groblja u srpskim selima. Ta reakcija ima veze sa tenzijama u Preševu gdje je uklonjen spomenik borcima Oslobodilačke vojske Preševske doline. Kako ocjenjujete te incidente?

Volker Halbauer: Ta dešavanja me zabrinjavaju, jer pokazuju da još uvijek na Kosovu postoji visoki potencijal za sukobe i jer predstavljaju opasnost po bezbjednost. Zato apelujem na sve, a posebno na one koji snose političku odgovornost, da pokažu neophodan oprez u izjavama i akcijama, kako ne bi narušili pozitivan razvoj posljednjih mjeseci.

DW: Od jeseni prošle godine Kosovo je dobilo punu samostalnost od Međunarodne upravljačke grupe. Rezolucija 1244 je još uvijek na snazi. I to je razlog što Kosovo ne može da ima sopstvenu vojsku. Kakve su tu perspektive?

Volker Halbauer: Iako je okončanjem nadgledane nezavisnosti, iz ugla Kosova, došlo do odlučujuće promjene, za mene kao komandanta KFOR-a, situacija se nije promjenila, jer mi svi živimo u različitim svijetovima. Postoje najmanje dva svijeta: Jedan je svijet rezolucije UN 1244, u kome živi KFOR i obavlja svoj zadatak, s ciljem da nadalje nepartijski i bez predrasuda podržava pozitivan razvoj na Kosovu. Rezolucijom je utvrđeno da Kosovo najprije ne može da ima vojsku. Drugi svijet jeste stvarnost koju ne možemo da ignorišemo: a to je nezavisnost Kosova.
Već mnogo godina KFOR popdržava Kosovske bezbjednosne snage kao organizaciju koja se stara za bezbjednost i red na Kosovu i koja pomaže u humanitarnim akcijama, pri rašćišćavanju mina ili u katastrofama.

DW: Sjever Kosova važi za prostor između dva pravna sistema, u kom smislu bezakonje utiče na Vaš posao?

Volker Halbauer: Uvijek je rizično kada grupacije u jednom regionu imaju različite interese. To važi i za sjever Kosova. Vjerujem da je većina stanovništva tamo zainteresovana da živi u bezbjednom okruženju koje će im donijeti privredni napredak. Naravno da ima i elemenata i organizacija koje ne žele promjenu situacije. Organizovani kriminal je naravno aktivan. Vjerujem da se baš ti elementi, ako bi to bilo u njihovom interesu, ne bi ustezali od daljih mjera koji bi mogli da ugroze i bezbjednost KFOR-a.

DW: Da li vidite mogućnost da sjever Kosova u dogledno vrijeme bude integrisan u strukture kosovske države?

Volker Halbauer: Videćemo kako će se dijalog nastaviti na političkom nivou, kako će Priština i Beograd postići sporazum. Od toga zavisi da li će to uspjeti. Nije na meni da ocjenim u kom obimu to treba da se desi. Ja samo mogu da pozovem obe strane da pronađu zajedničko rješenje za Kosovo i time svim ljudima na Kosovu omoguće bolju budućnost.