Pojačane patrole oko vjerskih i kulturnih objekata

Policija Kosova je u ponedjeljak saopštila da je, poslije oštećenja nekoliko pravoslavnih grobalja, pojačala patroliranje i bezbjednosne mjere oko srpskih kulturnih i vjerskih objekata.


Preko 20 pripadnika Policije Kosova čuvaju spomenik ispred zgrade Vlade Kosova, koji simbolizuira Bratstvo-Jedinstvo, iz vremena bivše Jugoslavije, prenosi portal "Indeksonline".

U međuvremenu pored policajaca se nalaze desetine učenika srednjih škola protestujući protiv uklanjanja spomenika UÇPMB u Preševu.

Jučer je Generalni direktorijat Policije Kosova naredio da se poveća prisutnost policije blizu objekata kulturne baštine na Kosovu.
U posljednjih nedjelju dana širom Kosova uništeno je više od 140 srpskih nadgrobnih spomenika.

Portparol Policije Kosova Arber Beka je rekao da je policija povećala aktivnosti nakon oštećenja groblja u Klokotu i Prizrenu.

"U trenutku kada se izvještava o jednom ili dva takva slučaja, policija povećava aktivnosti da bi spriječila da se ponove", kazao je Beka.

Pripadnici ROSU obezbjeđuju pravoslavnu crkvu

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova ROSU raspoređeni su danas u blizini pravoslavne crkve koja se nalazi u okviru Univerzitetskog centra u Prištini.

Portparol Regionalne policije u Prištini Agrono Boroci je rekao da su pripadnici policije tu rasporedjeni kako bi predupredili eventualne incidente.

"Imajući u vidu da je bilo incidenata u kojima su napadnuti objekti koji pripadaju srpskoj zajednice, našli smo za shodno da pojačamo prisustvo policije kako bismo izbegli neki incident", rekao je Boroci za agenciju "Telegrafi".