Kalendar izbora se ne mijenja

Ramush Haradinaj, predjsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i dalje insistira na tome da bude sljedeći premijer Kosova. Otkad je pušten je oslobođen iz tribunala u Haggu, odnosno od momenta kada je došao na Kosovo nijedno javno pojavljivanje čelnika Alijanse nije prošlo bez izražene želje da bude premijer Vlade, piše Zëri.

To se moglo čuti i u srijedu kada je izjavio da je uvjeren da će Kosovo uskoro imate novu Vladu koja će, prema njegovim riječima, biti formirana bez novih izbora nego kao dogovor koalice između Demokratske stranke kosova i Saveza za budućnost Kosova.
"Vjerujem da će se uskoro formirati nova Vlada na Kosovu, ali izborni kalendar vrijedi. Kao što sam i ranije rekao, ova dva procesa ne ometaju jedan drugog. Dakle, može sada doći do sporazuma o novoj Vladi, ali se neće mijenjati izborni kalendar. Izbori će se održati po već utvrđenom kalendaru", rekao je Haradinaj poslije sastanka sa predstavnicima Unije nezavisnog sindikata Kosova.
Haradinaj i njegova stranka do prije nekoliko mjeseci imali su veoma kritički stav o vladi Kosova. Međutim, ovaj stav se naglo promijenio u posljednjih par mjeseci, pogodotovo nakon dolaska Haradinaja na Kosovo, gdje ga je lično dočekao premijer Kosova Hashim Thaçi koga je Haradinaj nazvao svojim prijateljem.