Postoji li kontrola?

Postoje slučajevi u kojima su dužnosnici Granične policije osumnjičeni za krivično djelo "uzimanja mita i zloupotrebu službenog položaja", ali počinitelji tih djela u većini slučajeva ostaju nekažnjeni, kao posljedica loše mreže inspekcije. Uprkos koncesijama, Policija Kosova ne priznaje da ima lošu inspekciju, te kaže da imaju adekvatne mehanizme za inspekciju Granične policije.

Nije prošlo niti dvije sedmice od kada je uhapšen policajac sa inicijalima F.N., koji je služio u u Graničnoj policiji, Zapadni region, sa službom na graničnom prelazu Vrbnica i prema Policijskom inspektorijatu, policijski službenik je uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično djelo "uzimanja mita i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja".
 
Policajac F. N. sumnjiči se da je od jednog građanina uzeo novac u iznosu od 50 eura s obrazloženjem da mu omogući prelazak granice bez upisa u BMS sistem, sistem koji registrira podatke osoba koji prelaze granični prijelaz.
 
Takvi slučajevi uzimanja mita, također su se dogodili i na drugim graničnim prijelazima, kao što je slučaj sa jednim policajcem iz Peći, onda na graničnom prijelazu Bela Zemlja, na Merdaru, ali Policija Kosova i dalje nastavlja da ne priznaje da imaju lošu mrežu inspekcije.
 
Šef istrafe u Deprtmantu granične policije, Nevruz Hasani je rekao da Policija Kosova ima jedinice koje stalno vrše kontrolu na terenu.
 
"U sklopu Granične policije, također i Policije Kosova, postoje specijalne jedinice koje provode inspekcije s vremena na vrijeme Policije Kosova u cjelini, ali i Granične policije, odnosno one se stalno bave operacijama kojima vrše inspekcije na graničnim prijelazima", rekao je on.
 
Ali, glasnogovornik Policije Kosova, Baki Kelani objašnjava koji su mehanizmi Policije Kosova kojima se vrši inspekcija rada Granične Policije.
 
"Imamo i Policijski inpektorat, koji na jedan način istražuje slučajeve u kojima su upleteni policajci. Također imamo jedinicu za profesionalne standarde, koja e bavi disciplinskim postupcima protiv policijskih službenika koji su uključeni u različitim slučajevima, osumnjičeni za disciplinske mjere, ili druge  i imamo i mehanizme inspekcije i provjere u sklopu Policije Kosova koje su stalno na terenu i obavljaju inspekcije u cijeloj Policiji Kosova, uključujući i Graničnu policiju", rekao je Kelani za Kosovapress.
 
Međutim, prema izvorima unutar Policije Kosova bila je Jedinica za međugraničen inspekcije i incidente, koja je ugašena, dok Baki Kelani kaže da ova jedinica nije ugašena, već je dobila novo ime, koje on nije htio otkriti.

Inače, do sada je uhapšeno sedam služenika Granične policije, a prema izvorima od prije mjesec dana srbijanska policija uhapsila je jednu osobu koja je prešla na graničnom prijelazu Meradre ka Srbiji s nekoliko dijamanata. No, u trenutku kada je komandant ovog prelaza kontaktirao srbijansku policiju, oni su dali vrlo malo podataka, rekavši samo marku i boju vozila, koje u ovom slučaju nije bilo registrirano u sistemu BMS na Kosovu, sistemu kako smo rekli koji registruje podatke osoba koji prelaze granični prijelaz.