Popis stanovništva na Kosovu

Ni manje ni više Kosovo jedan milion, 733 hiljade i 872 stanovnika. Preliminarni rezultati objavljeni u junu ove godine o broju stanovnika na Kosovu, ne očekuje se da će se razlikovati od konačnih rezultata koji će biti objavljeni 21. septembra 2012. godine.

Konačni rezultati popisa stanovništva i domaćinstava i stanova na Kosovu, koji je zavrešn u aprilu 2011. godine, očekuje se da će izaći 21. septembra 2012. godine, u okviru međunarodne konferencije koja je planirana da se održi u Prištini.

Tako barem kažu zvaničnici Statističke agencije Kosova.

Hazbije Qeriqi, službenica za informisanje pri Agenciji, rekla je u srijedu za list "Express" da se ne očekuje da konačni rezultati nešto bitno promjene u odnosu na preliminarne koji su objavljeni u junu ove godine.

"Preliminarni rezultati su bili samo brojanje ispunjenih formulara tokom operacija na terenu. Nakon unosa podataka svih upitnika, provedene su ispravke duplih brojanja i oni su otklonjene. Konačni rezultat ima jednu ključnost, potpuno su ovjereni i tačniji su u odnosu na preliminarne podatke", rekla je Qeriqi.