Nema dogovora

Demokratska partija Kosova uputila je javni apel dvema drugim opozicionim partijama, LDK i AAK, da podrže prijedlog za raspuštanje Skupštine Kosova, kako bi se došlo do prevremenih izbora 30. juna ili 7. jula. 2024. godine, ali ove dvije stranke insistiraju na drugim opcijama. VV očekuje od opozicije da govore jednim glasom.

Opozicione stranke već duže vrijeme zahtjevaju održavanje vanrednih izbora, ali i dalje ne mogu da se dogovore o raspisivanju sednice parlamenta za raspuštanje Skupštine Kosova.

Najveća opoziciona grupa u Skupštini, PDK, saopštila je 20.05.2024. da uprkos intenzivnim razgovorima, opozicija još nije postigla uzajamnu saglasnost o ovom pitanju.

„U kontinuitetu smo govorili da su sve štete i posledice koje danas trpimo kao građani ove zemlje i kao država posljedica izuzetno slabe i degradirajuće vlasti. Zato je dobro da zajedno, zajednički jezik koji smo imali kao opozicija, finalizujemo sednicom koja će se održati sljedeće nedjelje“ – rekao je lider parlamentarne grupe PDK-a, Abelard Tahiri.

Stranka na vlasti – Pokret Samoopredjeljenje izjavila je da podržava prijedlog za raspuštanje Skupštine pod uslovom da opozicione stranke jednoglasno kažu ‘da’.

Mi kao vlada smo se izjasnili da ako postoji jedinstvo među opozicionim poslaničkim grupama za raspuštanje Skupštine, mi podržavamo [raspuštanje Skupštine]. Međutim, to ne možemo da uradimo samo sa poslaničkom grupom opozicije“ – izjavila je šefica parlamentarne grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila.

Postupak za raspuštanje Skupštine Kosova započinje zahtjevom jedne trećine poslanika za vanredno zasjedanje, čiji se redosljed sastoji samo od predloga za raspuštanje Skupštine. Da bi se ovaj prijedlog smatrao uspješnim, mora ga podržati najmanje 80 poslanika.

Za razliku od PDK, druge dvije opozicione stranke, Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), ne podržavaju raspuštanje Skupštine na osnovu toga što žele nove izbore kroz raspuštanje ili ostavku vlade premijera Albina Kurtija.

Arber Thaçi iz Demokratskog instituta Kosova ocenjuje da je raspuštanje Skupštine i dalje najpristupačnija opcija.

To isključuje ostavku vlade.

„Iako je u postojećem kontekstu rezultat raspuštanja Skupštine ili ostavke vlade identičan, postoje velike razlike između ova dva načina. Procenjujući sadašnje mogućnosti, raspuštanje Skupštine ostaje najpristupačnija opcija, tako da mislim da ne postoji situacija koja opravdava ostavku vlade, koju obično karakteriše postojanje nekog zapaženog skandala ili velikog promašaja“, rekao je za Kallxo.

Od 120 mjesta u Skupštini Kosova, 56 pripada Pokretu Samoopredjeljenje, 18 Demokratskoj partiji Kosova, 16 Demokratskom savezu Kosova, 8 Alijansi za budućnost Kosova, 9 mesta Srpskoj listi, 8 multietničke grupe i 5 poslanika je bez poslaničke grupe.

Multietnička grupa u Skupštini Kosova još uvijek nema stav o raspuštanju Skupštine.

Enis Kervan, šef ove grupe, rekao je za Kallxo da ih nije pozvala ni opozicija ni vlada po ovom pitanju.

„Do danas nismo dobili nijedan poziv za sastanak ni sa pozicije ni iz opozicije. Kada nas političke stranke pozovu, one donose odluku i tako se ponašamo prema stavovima stranke“, rekao je on.

Po ovom pitanju Kallxo je takođe zatražio informacije od Srpske liste, ali do objavljivanja ovog članka nije dobio odgovor.

Poslanici bez poslaničke grupe takođe imaju pravo glasa da raspuste Skupštinu ili ne.

Bivši poslanik LVV-a Fatmir Humolli, sada nezavisni poslanik, rekao je da njegov glas zavisi od razloga zbog kojih se Skupština raspušta.

„Ako se to zahtjeva iz razloga što Zapad ne unapređuje Kosovo, ja neću glasati za raspodjelu. Ako su razlozi za raspuštanje Skupštine unutrašnji razlozi Kosova, glasaću za raspuštanje“, rekao je on.

Njegov bivši partijski kolega, sada nezavisni poslanik, Haki Abazi, ima suprotan stav u odnosu na Humollija.

Abazi je prošle nedjelje izjavio „da nema glasanja za raspuštanje Skupštine Kosova, već samo za one stvari koje unapređuju pitanje Kosova“.

Na inicijativu Demokratske partije Kosova za raspuštanje Skupštine uslijedio je sastanak 13. maja između predsednika ove stranke Memlija Krasniqija i premijera Albina Kurtija, na kojem se razgovaralo i o novim izborima.

Albin Kurti je nakon tog sastanka rekao da je spreman da otvori razgovore sa opozicionim partijama o raspisivanju novih parlamentarnih izbora.

U međuvremenu, predsednik Demokratske partije Kosova, Memli Krasniqi, rekao je nakon sastanka da su ove izjave izazvale i reakcije opozicionog bloka, AAK i LDK, dve stranke koje su odbile da se sastanu sa premijerom.

Predsednik AAK Ramush Haradinaj rekao je da će njegova stranka podržati raspuštanje Skupštine tek nakon Kurtijeve ostavke ili smene.

Čak je i LDK u saopštenju za javnost navela da je spremna za vanredne izbore na Kosovu, ali prvo zahtjevaju ostavku premijera Kurtija, a zatim i raspuštanje Skupštine Kosova.

Kurti je održao i sastanak sa liderima dve manje stranke, koje su dio aktuelne Vlade, Donikom Gervalom i Fatonom Pećinom iz partije Gukso i Mimozom Kusari-Lila iz Alternative.

Izvor: Kallxo/Kossev