“Klub potčinjenih bez dostojanstva”

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi poručio je da Pokret Samoopredjeljenja premijera Albina Kurtija ne priznaje koncept političkog partnerstva ili koalicije, zbog čega svi koji sa njim planiraju saradnju treba da znaju da neće biti partneri već “klub potčinjenih bez dostojanstva”, navodeći primjere AAK-NISMA, ali i partiju predsjednice Kosova Vjose Osmani, Guxo.

“Ako opozicione stranke razmišljaju o ulasku u koaliciju sa Samoopredjeljenjem, bolje je da razmisle, nikada neće biti partneri Samoopredjeljenja ili Kurtija, već će postati samo klub potčinjenih bez tačke dostojanstva”, poručio je Arifi.

Komentarišući mogućnost da neke opozicione partije uđu u koaliciju sa Samoopredjeljenjem, on je na Facebooku podsjetio kako su prošli ABK-NISMA, ali i aktuelna predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

“Pokret Samoopredjeljenje, posebno Kurti, ne priznaje koncept političkog partnerstva ili koalicije sa bilo kojim partnerom. Za vrijeme dok je bio u koaliciji protesta sa Alijansom za budućnost Kosova-NISMA, koristio je njihov spisak opštinskih ogranaka kako bi organizovao proteste Samoopredjeljenja u kojima je pozivao aktiviste da napuste AAK-NISMA i pridruže se njemu”, naveo je Arifi.

Dodaje da je Kurti, kako bi ostvario taj cilj pozivao rukovodstvo te dvije stranke na kafe i večere.

“Njen lider je pozvao (pod maskom lidera partnerskih partija) članove rukovodstva ove dvije stranke na kafu i večeru i čak sklopio lična prijateljstva u cilju regrutovanja u svoju stranku. Čini se da je ova kultura primjenjena i na Guxo listu i ‘partnerstvo’ sa Vjosom. Jasno se vidi da je ‘ukrao’ desničarku Gërvallu-Schwarz i pretvorio je u čisto anti-Vjosa ljevičarskog militanta”, zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online