Ekspert za Balkan

Američki profesor na Univerzitetu „Johns Hopkins“ Daniel Serwer rekao je da više od stava američke vlade, ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill predstavlja stav zvaničnog Beograda, piše Koha.

„Hill je možda u pravu kada citira neke Evropljane, ali Hovenier je u principu u pravu. Hill je dosljedno odobravao stav Beograda. Hovenier je mnogo bliži onome što mislim da stav SAD jeste i treba da bude. Ali bilo bi bolje da neko u Statet departmentu razjasni ovo pitanje“, rekao je Serwer.

Hill je ove nedjelje rekao da Srbija neće imati priznanje Kosova kao uslov za pridruživanje Evropskoj uniji, već samo normalizaciju odnosa.

U međuvremenu, američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznavanjem.

Serwer je ocjenio da bi bilo nerazumno da Srbija uđe u EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Bilo bi veoma glupo da EU od Srbije napravi državu članicu bez punog i konačnog rješenja za sva pitanja u vezi sa Kosovom. Ovo bi trebalo da uključuje zvanično diplomatsko priznanje. U praksi, svaka od 27 država članica EU može da blokira prijem Srbije bez priznavanja Kosova. Očekujem da će više od jedne, a možda i mnoge države biti spremne da to urade“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore