Dominira ženski pol

Broj korisnika droga na Kosovu povećan je u prvom kvartalu 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema statistici Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini (KKUK). Zabrinjava i porast broja žena i maloletnika uzrasta 10-11 godina koji konzumiraju opojne supstance, prenosi Telegrafi.

Prema pomenutoj statistici, prethodnih godina je u upotrebi droga dominirala starosna grupa od 14-18 godina, a sada ima slučajeva i kod maloljetnika starih samo 10 ili 11 godina.

Direktor Klinike za psihijatriju KKUK-a Faton Kutllovci, priznajući da u upotrebi droga dominira ženski pol, kaže za KosovaPress da na odjeljenju bolesti zavisnosti ima samo devet kreveta, dok je za ova tri mjeseca bilo 35 pacijenata.

"Na odjeljenju imamo devet kreveta koji su na usluzi ljudima koji ove usluge traže u našoj klinici. Međutim, u prva tri mjeseca 2024. godine, pomoć je potražilo oko 35 osoba. U proteklom periodu smo imali situaciju da su mladi od otprilike 14 ili 15 godina počinjali sa zloupotrebom ovih supstanci. Međutim, sada smo imali slučajeve od samo 10 ili 11 godina. Povećava se i broj žena koje zloupotrebljavaju psihopatske supstance, posebno kokain i to je pojava koju treba istražiti“, rekao je Kutllovci.

I direktor Specijalističko-psihijatrijskog centra "Lavirint” Safet Blakaj kaže da je sve veća upotreba kokaina među ženama. On je naglasio da je na cijelom Kosovu broj narkomana oko 40 hiljada, dok je u njihovom centru preko 2.840 ljudi.

"U našoj bazi podataka danas ima preko 2.840 ljudi. Na cijelom Kosovu, približan broj je oko 40.000 ljudi. Ovaj broj uključuje i one koji koriste marihuanu. Što se tiče problematičnih korisnika, ima negdje oko 10.000 ljudi. Sve je veća upotreba marihuane, a posebno kokaina među ženama“, rekao je Blakaj.

U međuvremenu, neuropsihijatar Sami Rexhepi je naglasio da marihuana budi genetski kod koji miruje i da se psihotični poremećaj takođe manifestuje.

"Najgore je to što su mnogi mladi ljudi počeli da je koriste, koji imaju samo 11 ili 12 godina. Marihuana može da probudi i genetski kod koji vjerovatno miruje i manifestuje se kroz psihotični poremećaj. Kada je u pitanju psihotični poremećaj, onda nema povratka, tu se samo malo može funkcionalizovati, ali se nikada ne možeš potpuno oporaviti... Upotreba droge ili zavisnost od njih nisu vrata koja otvaraš i ulaziš, već jednostavno polako se primičeš svemu, a mnogo kasnije shvatite da ste stvorili zavisnost od droge“, rekao je on.

Prema podacima policije, u periodu od januara do marta ove godine uhapšeno je 159 osoba zbog opojnih supstanci, od kojih je 10 maloletnih, dok je u toku prošle godine uhapšeno 859 osoba, od kojih su 74 maloljetne osobe.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi