Višestruki benefiti

Profesor na Katedri za međunarodno pravo na Univerzitetu u Prištini Besfort Rrecaj smatra da je odluka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da da Kosovu preporuku za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji dobra vijest za Kosovo i građane Kosova, ali istovremeno i za cijelu Evropu jer će, kako kaže, Kosovo članstvom doprineti u zaštiti ljudskih prava, promovisanju sloboda, demokratije i vladavine prava.

"Mislim da je to veoma dobra vijest za Kosovo, naše građane, u isto vrijeme vjerujem da je članstvo Kosova u Savjetu Evrope odlična vijest za cijelu Evropu i cijelo čovječanstvo jer ćemo članstvom uspjeti zajedno da još bolje i više zaštitimo ljudska prava, da promovišemo slobodu, demokratiju, vladavinu prava i to može samo doprineti cijelom čovječanstvu", kazao je Rrecaj za Kosovo onlajn.

Kako dodaje, članstvo Kosova vidi kao proces koji će dati višestruke benefite.

Izrazio je nadu da će Kosovo postati član Savjeta Evrope u maju i da će Komitet ministara Savjeta Evrope dati pozitivnu konačnu odluku jer smatra da će članstvo Kosovu otvoriti put da pristupi međunarodnim organizacijama za ljudska prava, zaštitu ljudskih prava, otvoriće vrata za nadležnost Evropskog suda za ljudska prava.

Kako navodi, na Sudu u Strazburu moći će da se iznesu slučajevi građana Kosova, odnosno da građani zahtjevaju svoja prava na tom sudu kada su im ljudska prava ugrožena i narušena na Kosovu.

Govoreći o formulaciji u izvještaju Dore Bakoyannis da se Savjet Evrope ne bavi granicama, već ljudskim pravima, Rrecaj kaže da je izveštaj Bakoyannis "jasan u vezi sa tim da će se Kosovo smatrati državom".

"Odluka da se otvori put Kosovu da postane član Savjeta Evrope će napraviti jasne razlike na period prije članstva i poslije, odnosno nakon pristupanja Kosova SE, Kosovo će se smatrati državom. To je juče Parlamentarna skupština odobrila i jasna je perspektiva da će se Kosovo smatrati jednakim članom i biće formalno Republika Kosovo bez obzira na to što neke države članice nisu priznale Kosovo još", kazao je Rrecaj.

Ipak, kako navodi, mogu se očekivati i problemi, odnosno odlaganje članstva 16. maja, a razlog zbog kojeg tako nešto može da se očekuje je iskustvo koje je Kosovo imalo sa viznom liberalizacijom.

"Znamo da je Evropska komisija prije mnogo godina preporučila i došla do zaključka da Kosovo ispunjava sve kriterijume da dobije viznu liberalizaciju i preporučila da se na Kosovu uvede bezvizni režim, kao i Evropski parlament, ali smo imali problem sa Evropskim savetom zbog nekih političkih pitanja koja su postavljale različite zemlje članice EU i to je razlog zašto očekujem da su mogući problemi i sa članstvom u Savjetu Evrope, ali optimista sam i nadam se da se to neće desiti", kazao je Rrecaj.

Izvor: Kosovo Online