Spremnost na saradnju

Premijer Kosova Albin Kurti je u intervjuu za RTK rekao da Kosovo ima izuzetnu šansu za članstvo u Savjetu Evrope i da po njemu nema drugog slučaja u istoriji Savjeta Evrope da je Vijeće ministara ignorisalo podršku Parlamentarne skupštine.

„Podrška Kosovu nije bila samo ogromna, već je bila i duboka pošto su debata i argumenti dobijeni“, rekao je između ostalog Kurti.

Govoreći o pitanju "Zajednice opština sa srpskom većinom", Kurti je rekao da ne žele da osnovni sporazum pretvore u sredsvo za ono što se zove "Zajednica opština sa srpskom većinom".

On je rekao da u pogledu prava manjina Kosovo ima svoje ustavne i zakonske formulacije kao malo ko u svijetu.

Govoreći o zahtjevima država Kvinte, Kurti je rekao da zemlje koje su priznale Kosovo kao državu ne zauzimaju nižu poziciju od grčke poslanice Dore Bakoyannis.

„Države Kvinte ne bi trebalo da zahtjevaju manje za Kosovo od Dore Bakoyannis, niti da vrše veći pritisak na Kosovo od nje (Bakoyannis) koja dolazi iz države koja nije priznala Kosovo“, rekao je Kurti.

Kurti je dalje rekao da je Kosovo spremno da sarađuje, ali je naglasio da "ne možemo očekivati da drugi vole Kosovo više od nas".

Upitan da li je spreman da rizikuje članstvo u Savjetu Evrope, ako je cijena kretanje ka ZSO, premijer Kurti je rekao: „Ne preduzimam korake koji ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavnost i zakonitost Kosova“.