Femicid

Jednu ženu je, kako se sumanja, iz vatrenog oružja ubio njen suprug u njihovom stanu u Peći, rekao je za RSE portparol Osnovnog tužilaštva u Peći Shkodran Nikqi.

Nikqi je rekao da je osumnjičeni priveden i da mu je oduzeto oružje.

"Čekamo da Institut za sudsku medicinu izvuče mrtvo tijelo", rekao je on.

Ovo je drugi slučaj femicida u posljednjih pet dana na Kosovu. U kancelariji Centra za socijalni rad u Uroševcu, 12. aprila ubijena je 21-godišnja žena.

Mediji su objavili da ju je ubio njen suprug, kojem je određena mera pritvora od mjesec dana.

Od 2010. godine na Kosovu je ubijeno 57 žena.

Osmani: Nemamo živote djevojaka i žena da izgubimo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je, učestvujući na jednom događaju u Prištini, osudila ubistvo u Peći, istakavši da je svako dužan da štiti žene i djevojke.

"Nažalost, danas smo se svi probudili ujutru sa strašnom vesti o ubistvu žene od strane njenog muža. Ova strašna pojava koja šteti našem društvu i našoj zemlji, ovaj femicid koji je, nažalost, dostigao izuzetne razmjere, mora se zaustaviti po svaku cijenu", rekla je Osmani.

Ona je navela da je jedini način da se zaustave ubistva žena da se "svi ponovo probudimo kao društvo, kao država i kao nacija".

"Podignimo se ponovo na noge protiv ovog fenomena jer nemamo živote djevojaka i žena da izgubimo", rekla je Osmani.

Predsjednica Kosova je pozvala bezbjednosne i pravosudne institucije, civilno društvo građane, žene i muškarce da zajedno rade na zaustavljanju rodno zasnovanog nasilje, "koje kalja našu državu i koje može da je uništi iznutra".