Nije prijatno politički, ali...

Spoljnopolitički ekspert Evropske unije (EU) iz DPC Toby Vogel ocjenio je da Kosovo "teško može da krene naprijed" u članstvu u Savjetu Evrope bez usvajanja i podnošenja nacrta Statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ono što Kosovo može da uradi je da podnese nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu i krene naprijed po pitanju njenog formiranja. To nije prijatno politički, ali bez toga, mislim da neće biti napretka ka članstvu u Savjetu Evrope", rekao je Vogel.

Dodaje da Zapad pokušava da iskoristi članstvo u Savjetu Evrope kao pritisak na vladu Kosova da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom. Vogel ne isključuje mogućnost da bilo koja od zemalja Kvinte odloži glasanje u Savjetu Evrope.

Da je Kosovo sada "u komplikovanoj poziciji" i da ne može da očekuje mnogo od EU ističe i viši saradnik londonske LSE (Londosnka škola ekonomije) Leon Hartvel, osvrćući se na Ohridski sporazum za koji kaže da ga nije potpisala ni jedna strana.

"To nisu sporazumi u skladu sa međunarodnim pravom, uprkos onome šta kažu EU i SAD. Kada pogledate međunarodno pravo, sporazumi, za većinu zemalja, moraju biti potpisani i ratifikovani. I, kao što znate, takozvani Ohridski sporazum nije potpisala nijedna strana i nije ratifikovan", navodi on.

Prema njegovom mišljenju "nema mnogo nade da će EU učiniti bilo šta da odgovori Srbiji, koja pokušava da spriječi članstvo Kosova u Savjetu Evrope".

Izvor: RSE