Iskreno govoreći

Predsjednik Nezavisnog sindikata kosovske administracije Ali Gashi ukazao je da je Zakonom o platama koji je stupio na snagu prošle godine i dalje najveći broj javnih službenika sa platnim koeficijentom od 3,9 dodajući da je ta situacija dovela do toga da veliki broj radnika napusti radna mjesta, a da državna uprava ostane bez profesionalaca, prenosi Ekonomija onlajn.

Gashi je rekao da je odlazak javnih funkcionera postao trend na Kosovu i istakao da se, gledajući pristup aktuelne vlade, stvara utisak da ima namjeru da isprazni Kosovo.

"Iskreno govoreći, Zakon o platama je samo regulisao plate predsjednika, premijera, šefa parlamenta, ministara, zamjenika ministara i političkog osoblja, ali nikada državnih službenika, niti svih javnih funkcionera", kazao je Gashi dodajući da službenici civilnog statusa, šumari, službenici Centra za socijalni rad, službenici kulture, vatrogasci i geodeti još uvijek imaju skoro minimalnu platu od 429 eura ili vatrogasci koji primaju platu od 550 eura.

Dodajući da Vlada i opštine rade na izradi pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, pozvao ih je da uzmu u obzir te kategorije i povećaju koeficijent jer, kako naglašava, postojeći automatski dovodi do odlaska javnih službenika.

Gashi je kritikovao Vladu što je javne službenike etiketirala kao "radnike starog režima", koji su na poslu više od 20 godina, zbog čega je pozvao vladu da "drži ruke" dalje od državne službe i javnih funkcionera.

"Što se tiče odlaska, sada znate da postoji trend odlaska javnih funkcionera, počev od ljekara, nastavnika, policajaca, državnih službenika, stražara, vatrogasaca iz svih kategorija. Čini se da je to i cilj ove vlasti - da isprazni Kosovo", naveo je.

Naglašava da reforma ne znači smanjivanje javnih funkcionera, reforma nije ni u obrazovanju, ni u zdravstvu, ni u policiji, smanjivanje ili nemogućnost poboljšanja uslova, već je reforma kada prave programe, kada nude usluge, digitalizaciju sistema i slično.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online