Biće prevaziđeni

Proces registracije teče po planu, Agencija za statistiku ima izazove sa srpskom zajednicom u nekim dijeloma Kosova, ocenio je vršilac dužnosti ASK-a Avni Kastrati.

Kastrati je na današnjoj konfereciji za medije, rekao da se  juče na sjeveru Kosova, sastao se sa predstavnicima srpske zajednice, ali ne i sa članovima Srpske liste.

On je naveo i da su se neki od popisivača nadležnih za sjever povukli iz procesa popisa stanovništva.

Kastrati je na konferenciji za medije istakao da sve zajednice učestvuju u registraciji, ali da postoje neki izazovi kada je u pitanju srpska zajednica, za koje se nada da će biti prevaziđeni.

„Imamo izazove od srpske zajednice, ali ne na cijelom Kosovu, očekujemo da će i ti izazovi biti prevaziđeni ovih dana. Juče smo bili u sjevernom dielu sa nekim kolegama, narednih dana će i oni biti uključeni u registraciju“, rekao je on.

Univerzitetski profesor Mazllum Baraliu vezano za poziv Srpske liste da Srbi bojkotuju ovaj proces smatra da je to pravno pitanja sa kojim mora da se bave i drugi organi, uključujući i Centralnu izbornu komsiju.

„To je javni poziv političkog subjekta, ovo je pravno pitanje i postoji procedura. Na CIK-u je da procjeni i preduzme odgovarajuće korake. To je gubitak za svakog pojedinca i zajednicu koja ne učestvuje jer utiče i na budžet svake opštine, koji se određuje na na osnovu broja građana“, rekao je on.

Burim Limani, šef IT-a u Agenciji za statistiku, rekao je da je do juče urađeno 7.643 intervjua i u svim etničkim grupama.

"Što se tiče bezbjednosti, svi tableti su opremljeni 4G SIM karticama. Podaci su šifrovani“, rekao je on.

Proces registracije stanovništva na Kosovu započeo je 5. aprila i trajaće do 17. maja.

Intervju se vodi na jeziku koji govore zajednice, odnosno na albanskom, srpskom, engleskom i turskom jeziku.

Podaci koji se traže u upitniku za sva polja su obavezni za popunjavanje.

Prema Zakonu o registraciji stanovništva, podaci moraju biti tačni, jer će biti provjereni od strane drugih izvora i svako neslaganje može biti dio kazne.

Pružanje netačnih podataka je kažnjivo i kazna je od 30 do 2.000 eura.

Za pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku koji govori, ispitanik ne mora da odgovori i nema kazni.

Lični podaci zaštićeni su Zakonom o registraciji stanovništva, Zakonom o zvaničnoj statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podaci će biti anonimni i korišćeni samo za statističku analizu.

Za odbijanje popisa stanovništva zaprećena je kazna od 30 do 2.000 eura.