Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti ocjenio je da je zahvaljujući lošim potezima Vlade Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem došlo do statusa kvo u dijalogu između Kosova i Srbije, da su obaveze iz Briselskog sporazuma i Aneksa u Ohridu postavljene kao kriterijum u procesu evropskih integracija i da su nadležnosti ZSO proširene na nivo autonomije.

“Na nesreću Kosova, sada je u dijalogu stvoren novi status kvo. Buduće vlade moraju se suočiti sa posljedicama, uzvratiti podršku saveznika i ponovo pokrenuti dijalog radi priznanja”, naveo je Hoti na Facebooku.

On je dodao da je rezultat lošeg rada aktuelne vlade i promjena uslova za evropske integracije.

“Na nesreću Kosova, dok je u prethodnim vladama integracija Kosova bila određena reformama predviđenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Mustafine vlade, sada su obaveze Kosova iz Briselskog/Ohridskog sporazuma postavljene kao kriterijumi u procesu evropskih integracija Kosova“, ocenio je Hoti.

On je dodao da je to rezultat toga što vlada nije imala stručnjake, niti je slušala svoje glavne saveznike.

Prema Hotijevim riječima, podrška saveznika Kosovu nikada nije bila manja nego sada.

„Ovo svakako ne omogućava bilo kakvu vrstu dobrog dogovora za Kosovo u dijalogu ili u bilo kom procesu evropskih integracija. Kao rezultat toga, dijalog se pomerio sa procesa ‘usredsređenog na prepoznavanje’ podržanog pismima ključnih zapadnih lidera u proces ‘usredsređen na Asocijaciju i upravljanje krizama’”, naveo je Hoti.

On je dodao i da ne stoje tvrdnje da Josep Borrell i Miroslav Lajčak nisu učinili ništa po pitanju dijaloga Kosova i Srbije i istakao da su oni svojim nacrtom ZSO Srbima na Kosovu omogućili autonomiju.

“Borrell i Lajčak Briselskim/Ohridskim sporazumom uspjeli su da prošire nadležnosti asocijacije na nivo autonomije-‘samoupravljanja’ za kosovske Srbe, kao i što su formalno podneli Vladi Kosova Nacrt statuta Udruženja, koji se poziva na Rezoluciju 1244, i koji formalizuje paralelne strukture u obrazovanju i zdravstvu na nekoliko godina, odlučuje arbitražu o Ustavu i zakonima Kosova, itd.”, naveo je, između ostalog, Hoti.

Izvor: Kosovo Online