POSLOVNE VESTI

Građani Kosova sada imaju pravo da se poslije liberalizacije putovanja bez viza u EU sezonski zaposle u Finskoj, a da ne podležu proceduri obezbjeđivanja sezonskih viza.

Kosovski mediji, pozivajući se na izvore iz Ambasade Finske na Kosovu, kažu da su finske vlasti objasnile da će nosiocima pasoša Kosova biti dozvoljeno da rade do devet mjeseci u periodu od godinu dana u sektoru poljoprivrede i turizma, prenosi SchengenVisaInfo.

U skladu s pravilima koja ima Finska, sezonskim radnicima s Kosova koji će u zemlji raditi najviše neprekidno 90 dana, moraće se obezbjediti sertifikat o sezonskom radu.

Taj sertifikat izdaje finska imigraciona služba i proces prijave je onlajn, bez potrebe za zakazivanjem termina u ambasadi.

Za one koji imaju obaveze u Finskoj ne duže od 90 dana i koji su već putovali u tu ili u drugu šengensku zemlju bez vize, Ambasada Finske na Kosovu je predložila da provjere da li imaju dovoljno dana za sezonski radni sertifikat.

Ako su iskorišćeni svi dani bez vize, sezonski radnici koji će ostati u Finskoj ne duže od 90 dana moraju podneti zahtjev za sezonsku radnu boravišnu dozvolu.

Za sezonske radnika s Kosova koji namjeravaju da rade u Finskoj tri do devet mjeseci, za sezonski rad je obavezno posjedovanje boravišne dozvole.

Finska je odlučila da suspenduje prijave za berače šumskog voća sa Tajlanda, Kambodže i Mjanmara, zbog sumnje da se to koristi za trgovinu ljudima.