Kosovo i Srbija

Univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu kaže za Kosovo Online da ne zna kakav je stvarni učinak predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka tokom četiri godine mandata na ovoj poziciji, jer je, ističe, od njega malo zavisilo kako će stvari da se kreću.

"To što se došlo do dogovora ne mora biti njegova zasluga, ali ni za nedostatak boljeg progresa ne može on da se optuži. Malo je zavisilo od njega kako će stvari da idu. Ne znam koji je njegov učinak jer su posredovanju najviše doprinjeli glavni akteri Evropske unije kao što su Scholz i Macron koji su napravili potreban pritisak na strane da se postigne dogovor“, kaže Spahiu.

Ipak, on smatra da su Beograd i Priština bliži nego što su bili prije dolaska Lajčaka na mesto posrednika u dijalogu.

"Sad već imamo dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom, imamo njemačko-francuski dogovor, a jeste pitanje da li će se to primejniti ili ne. Ali sama činjenica da je dogovor na stolu je veliki napredak“, kaže Spahiu.

Povodom kritika zvaničnika Prištine na račun Lajčaka kao posrednika, naročito inteziviranih u posljednjem periodu, sagovornik kaže da ne može da ocijeni da li su upućene s pravom ili ne.  

"Gledajući sa strane, samo ono što prenose mediji, ne vidim nešto osim optužbi Prištine, ali kako nisam dio pregovaračke delegacije ne mogu da zaključim da li su bili u pravu ili ne. Trebalo bi da budem dio pregovora da bih znao koje su zapravo bile zasluge ili diplomatski nedostaci Miroslava Lajčaka“, kaže Spahiu.