Politički analitičar

Četiri godine mandata slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka, kao specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, politički stručnjaci okarkterisali su kao neuspješne i neuravnotežene, piše u analizi Koha ditore.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri kaže da Lajčak nije postigao nikakav uspjeh, dodajući da su Briselski sporazum i Ohridski aneks postignuti uz direktan angažman Francuske i Njemačke.

"Posvećenost diplomate Miroslava Lajčaka u pregovorima Kosova i Srbije može se sažeti u jednu riječ. Neuspješno. Pristup koji Evropska unija kontinuirano primenjuje u ovom pregovaračkom procesu, a posebno pristup gospodina Lajčaka, naravno, ne može da proizvede rješenje sve dok se strane ne vide kao ravnopravne, a pregovori budu toliko asimetrični“, rekao je Imeri.

Dopisnik iz Brisela, Augustin Palokaj, takođe kaže da je Lajčak kritikovan za neuravnotežen pristup između strana. Ali on dodaje da za neuspjeh u ovom procesu više treba kriviti zemlje članice EU nego izaslanika Lajčaka.

"Ako se mjeri na osnovu ove četiri godine koliko je u ovom mandatu, onda se ne može reći da je uspio. Jer normalizacija odnosa Kosova i Srbije nije napredovala kako se očekivalo. Mislilo se da će prije četiri godine obezbjediti pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum u roku od nekoliko mjeseci, a ne godina. Sada, četiri godine od tog trenutka, i dalje nemamo takav sporazum“, rekao je Palokaj.

U EU nisu naznačili ko će nasljediti Lajčaka. Profesor Imeri kaže da bez obzira na nasljednika, uspjeh u dijalogu neće usljediti ako EU u cjelini ne promjeni svoj pristup prema Kosovu.

"Smatram da ne samo gospodin Lajčak, već bilo ko drugi od diplomata kome EU može da zaduži ovaj zadatak neće uspjeti sve dok je EU odlučila da stranke tretira kao neravnopravne i ukoliko pet zemalja članica Evropske unije i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova“, izjavio je Imeri.

Palokaj, pak, naglašava da je imenovanje još jednog izaslanika dovedeno u pitanje unutar EU.

"Prije nego što se odluči ko će biti Lajčakov naslednik, na mjestu izaslanika za dijalog, EU mora da odluči šta želi da radi sa dijalogom. U EU ima onih koji smatraju da ne treba da postoji specijalni izaslanik je on košta, a ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost“, dodao je Palokaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore