Sastanak u Briselu

Glavni pregovarači Kosova i Srbije treba do petka 22. marta da dostave prijedloge za rješavanje pitanja upotrebe srpskog dinara na Kosovu, najavio je poslije sastanka u Briselu glavni pregovarač Kosova i potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi.

Prema riječima Bislimija na sastanku u Briselu dvije teme su bile ključne, pitanje dinara i sprovođenje sporazuma. 

"Dogovorili smo se da do petka obje strane dostave svoje prijedloge o tome kako vide kratkoročno rješenje i kako krenuti ka dugoročnom rješenju pitanja dinara. Nakon toga ćemo se sljedeće nedjelje ponovo sastati kako bismo razgovarali da li možemo da nađemo prostor da ova dva prijedloga postanu jedan prijedlog“, rekao je Bislimi.

Prema Bisljimiju, glavni pregovarač Srbije, odgovarajući na brojna pitanja Lajčaka (Miroslav Lajčak, izaslanik EU), rekao je da je sporazum sa Kosovom “problematičan” zbog dijelova koji se odnose na status Kosova. Kako je rekao novinarima, srpska strana je potvrdila da nije spremna u potpunosti da primjeni sporazum.

“Rečeno je da je za Srbiju sporazum problematičan jer postoje odredbe koje se odnose na poštovanje teritorijalnog integriteta, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, i slično. U stvari, rečeno nam je da Srbija ne priznaje sporazum kao takav. Rekao je da je za Srbiju nemoguće potpisati sporazum sa Kosovom”, rekao je Bislimi.

Bislimi je rekao da bi moglo doći do sastanka između lidera Kosova i Srbije kako bi se izjasnili o Sporazumu o normalizaciji odnosa postignutom prošle godine.