Ispravna odluka

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Kreshnik Ahmeti izjavio je da je odluka Vlade Kosova da upiše vlasništvo manastiru Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje teška, ali ispravna, dodajući da nije bio konsenzusa ni u kabinetu premijera Albina Kurtija, ni u rukovodstvu Samoopredjeljenja za sprovođenje te odluke, prenosi Dukađini.

"Bila je to teška i neophodna odluka", rekao je Ahmeti dodajući da je glavna preporuka za sprovođenje te odluke presuda Ustavnog suda iz 2016. godine.

Kako kaže, Savjet Evrope sprovođenje ustavnih odluka vidi kao pitanje vladavine prava, a u ovom slučaju i kao svojevrsni test za Kosovo - kako će u budućnosti sprovoditi odluke Evropskog suda za ljudska prava, za bilo koje pitanje.

Ahmeti je rekao da je, pored pitanja vladavine prava, Evropska unija i pitanje manastira Dečani videla kao pitanje prava manjinskih zajednica.

"Ne postavljamo mi sebi uslove, oni ih postavljaju nama, razlozi se nalaze u njima. Iz njihove argumentacije proizilazi da se pored vladavine prava radi i o koloritu prava manjinskih zajednica. Znamo da trenutno postoji samo jedna odluka Ustavnog suda koja je u procesu implementacije, to je bio njihov argument", rekao je Ahmeti.

Dodao je da je Kosovo već ispunilo sve uslove i da se očekuje da će proći određene procedure kako bi i zvanično postalo članica Savjeta Evrope.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini