Bolan kompromis

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu rekao je da je odluka da se u četiri opštine na sjeveru održi glasanje za smjenu gradonačelnika bolan kompromis, koji Kosovo mora da donese kako bi se integrisalo u međunarodne mehanizme.

Kryeziu je ocjenio je da je Kosovo položilo nekoliko ispita pred međunarodnom zajednicom da će položiti i ovaj, piše Gazeta Blic.

"Ovo je bio naknadni kompromis, bolan kompromis, to moramo da uradimo. Taj kompromis nije dobar za nas, ali moramo da ga donesemo kako bi se Kosovo kao država integrisalo u međunarodne mehanizme. Smatram da smo dali nekoliko ispita, daćemo i ovaj", rekao je on.

Smatra da je jednostavnije rješenje bilo da gradonačelnici podnesu ostavke, ali da su glasanjem za smenu ispoštovane zakonske procedure.

"Kao preporuka, rješenje za mene je bilo da ti predsjednici podnesu ostavke. Ovo su preferirali američki ambasadori, ali vlada je prošla kroz dokumente ili uputstva koja su zasnovana na zakonu. Ministar je postupio na osnovu zakona kako treba. CIK je nezavisna ustavna institucija, koja i u ovom slučaju ima zadatak da prati i vodi izbore. Situacija nam je nametnuta i bilo je apsolutno neophodno da se ovako postupi", izjavio je Kryeziu.

Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da 21. aprila bude održano glasanje za razriješenje gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic