Bez adekvatne saradnje

Nova uredba Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje korišćenje dinara za prodaju i finansijske transakcije na Kosovu, bila je pogrešna, nekoordinisana i nepotrebna provokacija, ocjenio je bivši visoki zvaničnik američkog State departmenta Jonathan Moore u intervjuu za Albanian post.

Međunarodna zajednica je kritikovala Vladu Kosova, ne zbog legitimnosti uredbe CBK-a, već zbog činjenice da je odluka doneta jednostrano, bez prethodnih konsultacija i bez adekvatne prelazne faze. Na osnovu činjenice da Kosovo teži ulasku u Evropsku uniju i Nato, tako nešto se ne može postići bez adekvatne saradnje sa međunarodnom zajednicom, kaže u intervjuu bivši američki ambasador u Misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini.

Centralna banka Kosova nedavno je donela novu uredbu kojom je, između mnogih drugih propisa, zabranila upotrebu srpske državne valute dinara na Kosovu. Srbija je saopštila da je ta odluka protiv Srba u cilju progona njih, dok je Vlada Kosova tvrdila suprotno, ističući da CBK sprovodi odredbu Ustava, kako vidite cijelu ovu situaciju?

Hvala na prilici da odgovorim na vaša pitanja. Više sam nego srećan što mogu da ponudim svoja razmišljanja iz svoje lične perspektive. Odluka o srpskom dinaru bila je pogrešna, nekoordinirana i nepotrebna provokacija. Kosovo treba da traži pozitivna rješenja i inicijative i da o tim idejama razgovara sa partnerima čija je podrška neophodna Kosovu.

Međunarodna zajednica je kritikovala Vladu Kosova, ne zbog legitimnosti uredbe CBK-a, već zbog činjenice da je odluka doneta jednostrano, bez prethodnih konsultacija i bez adekvatne prelazne faze. Šta mislite zašto je međunarodna zajednica reagovala tako glasno?

Kosovo ima mnogo prioriteta. Ono teži da se pridruži Evropskoj uniji i Natou. Pogledajte proces kroz koji su Švedska i Finska upravo prošle da se pridruže Natou, a obe ove zemlje imaju dobro uspostavljene, suverene demokratije. Postoje članice EU i Nato koje ne priznaju Kosovo. Po ovom pitanju, Kosovo nije blizu članstva u Ujedinjenim nacijama. Kada sam prvi put počeo da radim sa Kosovom prije više od 30 godina, umjetnost Ibrahima Rugove je ono što je privuklo pažnju svijeta na Kosovo. 2024. Kosovu treba državnik, a ne derište.

Zabrana dinara pogoršala je bilateralne odnose Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, dokaz tome je posljednji intervju Jamesa O'Briena koji je direktno kritikovao Kosovo zbog posljednje odluke. Kako Kosovo treba da postupi?

Pomoćnik državnog sekretara James O'Brien i ambasador Jeff Hovenier su bili veoma jasni. Javni zvaničnici na Kosovu moraju poštovati njihove poruke i odgovoriti na koristan način.

Mnogo je glasova koji tvrde da Vlada Kosova, odlukama poput ove o dinaru, pokušava da dobije na vremenu i što više produži implementaciju Zajednice opština sa srpskom većinom. Prema vašem mišljenju, može li ovo biti politička strategija i da li Kosovo ima koristi od toga?

Možda mi nešto nedostaje, ali iz daljine ne vidim dokaze o pozitivnoj političkoj strategiji aktuelne vlade. Udruženje je uvijek imalo za cilj samo da odrazi kapacitete svih opština na Kosovu, omogućavajući opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom da rade zajedno. Istinska politička strategija bi pokazala poštovanje Kosova prema demokratskim praksama i društvenim institucijama, otvorila bi vrata Asocijaciji, impresionirala njene međunarodne partnere, brzo sprovela sudske odluke poput one u vezi (Manastira) u Dečanima i podstakla ekonomski rast kroz jasnu podršku kosovskom impresivni preduzetnici. Poređenja radi, Albanija na mnogo načina nudi drugačiji i mnogo efikasniji model.

Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stuart Peach rekao je da dijalog Kosova i Srbije, u kome posreduje Evropska unija, treba da se razvija na primjeru Sporazuma Velikog petka (Sporazuma iz Belfasta), čime je prije 25 godina okončan sukob suprotstavljenih strana u Sjevernoj Irskoj. Po vašem mišljenju, može li sporazum poput onog od Velikog petka normalizovati odnose Kosova i Srbije?

Nemam duboko znanje o Sporazumu na Veliki petak, niti bih se usudio da popravim stvarni dijalog. Elementi koji omogućavaju prava i slobode pojedinih etničkih i/ili verskih zajednica svakako imaju zasluge. Važno je da su i Sjedinjene Države i EU, Velika Britanija, posvećene podršci dijalogu.

2024. godina je izborna u mnogim zemljama širom svijeta, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kako izbori mogu uticati na napredak procesa dijaloga?

Kada sam nedavno bio u regionu, mnogo puta su mi postavljali ovo pitanje o mojoj zemlji. Prvo, bez obzira na to ko pobedi u Sjedinjenim Državama u novembru, možemo biti sigurni da ćemo čuti od mnogih komentatora Balkana i takozvanih eksperata na drugim mjestima da su Sjedinjene Države „zaboravile“ ili zanemarile Balkan, kao i posle izbori. Imamo mnogo tema od vitalnog značaja u unutrašnjoj politici, a bavimo se i aktuelnim aktivnim sukobima u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi. Ovi sukobi i druga međunarodna pitanja nastaviće da se takmiče za pažnju kreatora politike. Ovo će učiniti ono što sam ranije rekao još tačnijim: pozitivni i državnički koraci na Kosovu će zauzvrat dobiti pozitivnu podršku. Niko na Kosovu ne treba da očekuje da će svijet riješiti njihove probleme.

Prošlo je pet mjeseci od kada je teroristička grupa ilegalno ušla na Kosovo i napala Policiju Kosova, ubivši jednog od njenih pripadnika. Kosovo je za napad okrivilo Srbiju, ističući da je zvanični Beograd pokušao da "anektira ceo sjever Kosova", ali je Beograd rekao da nema udjela u tome. Kako ste videli cijelu ovu situaciju, može li se ista situacija ponoviti u bliskoj budućnosti?

Nisam posjetio sjever Kosova nekoliko godina, a osim medijskih izvještaja, nemam pristup vladinim informacijama ili analizama o pojedinostima. Moj glavni utisak je da, kakva god bila namjera, to je svakako bio neuspjeh i zločin. Iako sam obilazio zajednice, crkve i manastire, mogu samo da zamislim kakav je stres bio u Banjskoj tokom incidenta.

Sjever Kosova je i dalje izvor problema, nejasnoća i diktata ne samo političkih agendi, već i svakodnevnog društvenog diskursa. Kada i kako će ovo pitanje prestati da bude problem i zašto je tako teško naći rješenje za sjever Kosova?

Dozvolite mi da na trenutak ostavim po strani vaš dobar filozofski pristup. Ne znam da li je u bilo kom trenutku u istoriji političko rješenje krize ili sukoba bilo univerzalno ili trajno cijenjeno. Državno blagostanje, podrška i vizija kada se izraze svima na sjeveru, i širom Kosova, u kombinaciji sa bliskim partnerstvom sa susjedima i međunarodnom zajednicom će sigurno učiniti stvari mnogo boljim.
 

Izvor: Albanian post/Kosovoonline