Blokira put međusobnom priznanju

Potpredsjednik Vlade Kosova i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da Srbija i dalje odbija da potpiše i primjeni Osnovni sporazum iz Brisela, kao i Aneks iz Ohrida.

"I dalje nema primjene Osnovnog sporazuma i Implementacionog aneksa Ohrida. Kada bi trebalo da budemo na dobrom putu pune i bezuslovne primjene Briselskog sporazuma, obilježavamo godinu od njegovog dogovora, a Srbija i dalje odbija da ga potpiše, a samim tim i primjeni sporazum. Naprotiv, tokom ovog jednogodišnjeg perioda bili smo suočeni sa kršenjem od strane Srbije, njenim eskalacijama na terenu, verbalnim i zvaničnim odbijanjem sporazuma i kontinuiranim destruktivnim pristupom“, istakao je Bislimi na Facebooku.

Bislimi je naveo da je pet puta nuđeno da potpiše sporazum, ali da je to, kako kaže, Srbija uvijek odbijala.

„27. februara u Briselu, 18. marta u Ohridu, 14. septembra u Briselu, 26. oktobra u Briselu, 8. februara u Njujorku, pet puta je javno nuđeno potpisivanje sporazuma, ali je odbijeno. Osim toga, Srbija je prekršila osam članova Osnovnog sporazuma, njegovu preambulu i članove Implementacionog aneksa. Nakon dogovora u Briselu i Ohridu, ucenjivali su da neće učestvovati na lokalnim izborima u aprilu, mjesec dana kasnije napali su naše institucije, Kfor i novinare, kidnapovali tri policajca na našoj teritoriji, organizovali napad 24. septembra u Banjskoj, vojne trupe su se približile našoj granici i kao jasnu i otvorenu pretnju izjavile da neće priznati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i zvanično pismeno potvrdile odbijanje Briselskog sporazuma kroz pismo premijerke Brnabić u decembru”, kaže Bislimi.

Ističe da su sva ova dijela dokaz da Srbija snažno koči napredovanje na putu pune normalizacije odnosa i međusobnog priznanja.

“Kosovo, sa svoje strane, ostaje konstruktivno i angažovano na ovom putu, u punoj, poštenoj i bezuslovnoj implementaciji Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju, kroz izbalansiran plan redosljeda između strana. Briselski sporazum i njegov provedbeni aneks moraju se implementirati što je prije moguće. Regionu je potreban razvoj i prosperitet, harmonija i dobrosusedski odnosi između svih država regiona”, zaključuje Bislimi.

Izvor: Kosovo Online