Najvažniji dan

Na Kosovu se kroz različite manifestacije obilježava 16. godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na svečanoj sjednici Vlade Kosova, premijer Albin Kurti rekao je da je Kosovo, kao i na dan proglašenja nezavisnosti pre 16 godina, "bilo, jeste i biće dom svih građana bez razlike".

On je rekao da je za 16 godina, uz pomoć svojih partnera, Kosovo postalo doprinosnik miru.

"Uz podršku naših međunarodnih saveznika i partnera izgradili smo naš zajednički dom, Republiku Kosovo, pravu parlamentarnu Republiku, sa pravdom i jednakošću za svoje građane, doprinoseći miru i garantujući mir. Država koja ima demokratske vrednosti, poštovanje ljudskih prava i svih manjina, socijalnu pravdu i solidarnost u srži svakog političkog i društvenog kursa", rekao je Kurti.

Govoreći o žrtvama poslednjeg rata na Kosovu 1998-99, Kurti je rekao da odavanjem počasti njima treba nastaviti put izgradnje države.

"Zahvalni smo svima koji su doprineli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljenja. Posebna zahvalnost našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta naše Republike.

"Neka naša Republika uvek bude jaka. Uspet ćemo", rekao je Kurti.

Nakon sednice Vlade, Kurti je zajedno sa predsednicom Vjosom Osmanijem i predsednikom Glaukom Konjufcom učestvovao u podizanju zastave ispred zgrade Vlade.

Predsednica države je istakla da je Kosovo za ovih 16 godina napravilo važne korake napred, pošto se seća i odaje počast svim borcima Oslobodilačke vojske Kosova.

Predsednik Konjufca je rekao da je 17. februar najvažniji dan države Kosovo.

"Danas je dan proslave, kao i razmišljanja i zahvalnosti", rekao je on, zahvalivši se međunarodnim partnerima koji su doprineli nezavisnosti Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Prema listi objavljenoj na sajtu Ministarstva inostranih poslova i dijaspore, priznalo ga je preko 100 zemalja sveta.

Za 15 godina državnosti, Kosovo se pridružilo nekim međunarodnim organizacijama, uključujući finansijske i sportske.

Među njim su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svjetska fudbalska federacija.

Kosovo još uvek nije član Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Saveta Evrope, Svetske trgovinske organizacije i drugih.