SAD ne žele nove sukobe na Balkanu

Bivši zamjenik ministra spolјnih poslova Kosova Anton Berisha ocjenio je da će posjeta američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Albaniji doneti benefite cjelokupnoj albanskoj zajednici u regionu, ali i da će šef američke diplomatije uputiti i jasnu poruku Kosovu "šta donose kooperativne, a šta nekooperativne politike".

“Praktično, posjeta sekretara Tirani je i pokazatelј za region, u ovom slučaju za Kosovo, šta donose kooperativne i nekooperativne politike kada je odnos dvije države u pitanju, bez obzira na dimenzije između dvije države. Politika je neka vrsta gluposti sa SAD“, ocjenio je Berisha za Abc news.

On je ocjenio da je Albin Kurti pokazao veliku nezrelost i neodgovornost prema SAD zato što je politika koju sprovodi u suprotnosti sa politikom SAD i EU.

„Kurtijevo ponavlјanje istih radnji pokazuje njegovu neodgovornost i pokazuje da ne želi da se ponaša kao partner. Kurti ponavlјa radnje i ponavljaju se i zamerke i iz EU i sa američke strane. On je izabrao politiku u kojoj se suprotstavlјa zahtjevima SAD i EU“, rekao je on.

Analizirajući pozive SAD i ponovlјene apele, Berisha kaže da zapadni partneri očigledno ne žele novu krizu na Balkanu.

On je dodao da će, ako kosovske vlasti ne poslušaju pozive SAD da odustanu od jednostranih mjera, biti posljedica.

„U sadašnjem kontekstu postalo je jasno da SAD ne treba nova kriza na Balkanu. U geopolitičkoj dimenziji Kurti i Vučić ne mogu da idu dalјe od dozvolјenog. Mjere protiv Kosova će biti ovakve, jer ekonomija pada, lјudi bježe, identifikuju nas kao nezrelo društvo, koje ne prihvata kulturu tolerancije. i pregovaranja, ali teškim odlukama i ovo će naći Kosovo i ako se tako nastavi posljedice će biti ozbilјne i izgubiće se smisao same države. Kurti je neodgovorni premijer, priča bajke sa brojevima i ismeva državne sekretare”, rekao je on.

Berisha kaže da Kurtijeve akcije slabe Kosovo i njegov imidž u međunarodnoj areni.

„One ruše državu i imidž građana Kosova. Ovo je čovjek haosa i ne nalazi se u normalnom sistemu u odnosima unutar vlasti i u odnosu prema partnerima. To nas unazađuje 100 godina”, zaključio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/abc news